Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

Compostatge casolà a Vilafant

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost.

faixa-cap-compostatge.jpg

Campanya de compostatge anyal

Si voleu un compostador (existències limitades), heu d'inscriure-us (pdf) prèviament a l'Ajuntament de Vilafant (més informació al 972 54 60 20 -ext 2- o a mediambient@vilafant.cat).

 

Les bones raons del compostatge

Per a molta gent, les restes orgàniques que generen a casa (de la cuina, del jardí o de l'hort) només podien anar a parar al contenidor de rebuig i de retruc a l’abocador, barrejats amb tota mena de deixalles i originant un problema mediambiental de gran magnitud, molt car de transportar i gestionar.

En el cas de Vilafant, municipi pioner a Catalunya, l’aposta ha estat molt decididament vers el compostatge casolà. Amb el compostatge casolà, cada habitatge esdevé gestor dels seus propis residus orgànics i a canvi obté un benefici: el compost. Fins ara parlàvem dels residus orgànics com d’un “problema”, quan amb aquest senzill tractament són clarament un “recurs”. Quina gran diferència!

El Projecte a Vilafant

A Vilafant fem Compostatge casolà des del mes de març del 2003. Actualment a Vilafant tenim al volant de 200 famílies compostaires, els compostadors de les quals poden "digerir" entre 700 kg i 1 Tn anyalment, a banda dels 150/170 kg anyals de restes vegetals de jardí.

Per inscriure’s cal pagar una fiança de 30 € per una part del cost del compostador que se us cedeix per vida. Aquesta fiança se us retornarà quan deixeu de ser compostaire i/o torneu el compostador. Així mateix us informem que a l’any de compostar correctament podeu sol·licitar la reducció de la taxa d’escombraries d’un 20% atès que en compostar els residus del jardí i els orgànics de la cuina feu un esforç considerable de reducció de residus i costos respecte d’altres conciutadans.

 

Què és el compostatge?

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost. El compost és un adob natural similar a la terra vegetal, però molt més ric en nutrients, és totalment ecològic i té molt bones qualitats per a la salut de les plantes: reté la humitat del sòl, li dóna estructura, compensa el pH i les protegeix d’algunes malalties. Amb l'autocompostatge o compostatge casolà aquesta transformació es duu a terme a casa mitjançant un compostador, sense cap tipus de mecanisme, transport ni consum.

Les escombraries diàries que es generen a les llars contenen aproximadament un 40% de matèria orgànica (de mitjana uns 1.200kg anyals a cada llar catalana), que pot ser reciclada i retornada a la terra en forma d'humus per a les plantes i cultius. De cada 100kg de brossa orgànica s'obtenen aproximadament 30 kg de compost. D'aquesta manera es contribueix a la reducció de les escombraries que es porten als abocadors o a les plantes de valorització així com també reduir l'ús d'adobs químics.

Les 10 raons per fer-se compostaire

 1. Reduïm els residus del nostre municipi
 2. Obtenim un benefici material: el compost
 3. Obtenim un benefici econòmic: un descompte en la taxa d'escombraries
 4. La bossa d’escombraries no fa pudor, perquè la matèria orgànica ja no hi és.
 5. El compostador queda més a prop que el contenidor
 6. El compostador no costa ni un cèntim al ciutadà: la fiança que es demana es retorna al cap de dos anys
 7. El roser o l’arbre que tenim al costat del compostador creix més vigorós.
 8. Fem salut: el manteniment de la pila demana un esforç físic suau.
 9. Ja no necessitem comprar terra vegetal, o torba, que sovint és obtinguda provocant un mal a la natura.
 10. Arreu està de moda!

 

Vídeos sobre compostatge casolà a Vilafant

 Aquests vídeos de Reportatges de TV3 i TV2, amb 3 i 2 famílies compostaires respectivament, també són ben exemplificadors (2006):

 

Una de les 230 famílies compostaires de Vilafant ens explica com fan compostatge casolà a casa seva (setembre 2014):

 

 Més informació sobre compostatge casolà:

 • Per a més informació sobre la campanya podeu adreçar-vos a mediambient@vilafant.cat. Si ja practiqueu el compostatge casolà a Vilafant i teniu dubtes o preguntes podeu trucar al mòbil

  666 43 53 50. Recordeu que a la deixalleria vegetal teniu a la vostra disposició matèria seca (llenyosa) per complementar les vostres restes orgàniques (veure notícia).

 • Formulari d'inscripció (pdf)
 • Petit díptic d'apunts guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
 • Petita guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
 • Altres guies interessants completes sobre compostatge casolà: de l'Ajuntament de Girona (pdf), de l'Ajuntament d'Aigua Viva (pdf)
 • Fitxa tècnica del Dpt. d'Agricultura de Producció ecològica sobre el compostatge (pdf)
 • Més informació sobre reciclatge i residus (web)

 

 

 

L'autocompostatge de Vilafant ha rebut

 • el 2n Premi a les Iniciatives Locals per a la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya 2002,
 • un dels Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus 2002 de la Junta de Residus i
 • el 2n Premi Medi Ambient 2003 a iniciatives locals de les comarques de Girona atorgat pel CILMA.

 

Document Actions