Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

Medi Ambient

Residus

Compostatge casolà a Vilafant

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost.

faixa-cap-compostatge.jpg

Campanya de compostatge anyal

Si voleu un compostador (existències limitades), heu d'inscriure-us (pdf) prèviament a l'Ajuntament de Vilafant (més informació al 972 54 60 20 -ext 2- o a mediambient@vilafant.cat).

Les bones raons del compostatge

Per a molta gent, les restes orgàniques que generen a casa (de la cuina, del jardí o de l'hort) només podien anar a parar al contenidor de rebuig i de retruc a l’abocador, barrejats amb tota mena de deixalles i originant un problema mediambiental de gran magnitud, molt car de transportar i gestionar.

En el cas de Vilafant, municipi pioner a Catalunya, l’aposta ha estat molt decididament vers el compostatge casolà. Amb el compostatge casolà, cada habitatge esdevé gestor dels seus propis residus orgànics i a canvi obté un benefici: el compost. Fins ara parlàvem dels residus orgànics com d’un “problema”, quan amb aquest senzill tractament són clarament un “recurs”. Quina gran diferència!

El Projecte a Vilafant

A Vilafant fem Compostatge casolà des del mes de març del 2003. Actualment a Vilafant hi ha més de 230 famílies compostaires que gestionen aproximadament 162 Tn de residus orgànics i 39 Tn de residus vegetals.

Per inscriure’s cal pagar una fiança de 30€ per una part del cost del compostador que se us cedeix per vida. Aquesta fiança se us retornarà quan deixeu de ser compostaire i/o torneu el compostador. Així mateix us informem que a l’any de compostar correctament podeu sol•licitar la reducció de la taxa d’escombraries d’un 20% atès que en compostar els residus del jardí i els orgànics de la cuina feu un esforç considerable de reducció de residus i costos respecte d’altres conciutadans.

 

Què és el compostatge?

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost. El compost és un adob natural similar a la terra vegetal, però molt més ric en nutrients, és totalment ecològic i té molt bones qualitats per a la salut de les plantes: reté la humitat del sòl, li dóna estructura, compensa el pH i les protegeix d’algunes malalties. Amb l'autocompostatge o compostatge casolà aquesta transformació es duu a terme a casa mitjançant un compostador, sense cap tipus de mecanisme, transport ni consum.

Les escombraries diàries que es generen a les llars contenen aproximadament un 40% de matèria orgànica (de mitjana uns 1.200kg anyals a cada llar catalana), que pot ser reciclada i retornada a la terra en forma d'humus per a les plantes i cultius. De cada 100kg de brossa orgànica s'obtenen aproximadament 30 kg de compost. D'aquesta manera es contribueix a la reducció de les escombraries que es porten als abocadors o a les plantes de valorització així com també reduir l'ús d'adobs químics.

Les 10 raons per fer-se compostaire

 1. Reduïm els residus del nostre municipi
 2. Obtenim un benefici material: el compost
 3. Obtenim un benefici econòmic: un descompte en la taxa d'escombraries
 4. La bossa d’escombraries no fa pudor, perquè la matèria orgànica ja no hi és.
 5. El compostador queda més a prop que el contenidor
 6. El compostador no costa ni un cèntim al ciutadà: la fiança que es demana es retorna al cap de dos anys
 7. El roser o l’arbre que tenim al costat del compostador creix més vigorós.
 8. Fem salut: el manteniment de la pila demana un esforç físic suau.
 9. Ja no necessitem comprar terra vegetal, o torba, que sovint és obtinguda provocant un mal a la natura.
 10. Arreu està de moda!

 

 Aquests vídeos de Reportatges de TV3 i TV2, amb 3 i 2 famílies compostaires respectivament, també són ben exemplificadors (2006):

 

Una de les 230 famílies compostaires de Vilafant ens explica com fan compostatge casolà a casa seva (setembre 2014):

 

 Més informació sobre compostatge casolà:

 • Per a més informació sobre la campanya podeu adreçar-vos a serveispersones@vilafant.cat. Si ja practiqueu el compostatge casolà a Vilafant i teniu dubtes o preguntes podeu trucar al mòbil 666 250 183
 • Petit díptic d'apunts guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
 • Petita guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
 • Altres guies interessants completes sobre compostatge casolà: de l'Ajuntament de Girona (pdf), de l'Ajuntament d'Aigua Viva (pdf)
 • Fitxa tècnica del Dpt. d'Agricultura de Producció ecològica sobre el compostatge (pdf)

 

 

 

L'autocompostatge de Vilafant ha rebut el 2n Premi a les Iniciatives Locals per a la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya 2002, un dels Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus 2002 de la Junta de Residus i el 2n Premi Medi Ambient 2003 a iniciatives locals de les comarques de Girona atorgat pel CILMA.

 

Reciclatge

Ubicació bateries de contenidors

El 2009 amb la campanya de repartiment de boses pel reciclatge, i reubicació de contenidors (reubicació dels contenidors de rebuig al cantó de les 29 bateries de recilatge del municipi) per fomentar el reciclatge i per racionalitzar la recollida de les escombraries i facilitar la futura implantació, obligada per llei, de la recollida de la fracció orgànica. Podeu veure la situació dels contenidors al municipi clicant aquí (pdf).
 

Deixalleries de Vilafant

Horari (d'estiu *) de la deixalleria i de la deixalleria vegetal
 • dilluns: tancat
 • dimarts a dissabte: 9h-13h i de 16h-19h (a l'horari d'hivern la tarda és de 14:30h a 17:30h)
 • diumenge, només matí: 10h-13h

 

Recordeu que podeu dur a la deixalleria neveres i elctrodomèstics, ferralla i metalls, trastos vells, piles i bateries, plàstics i envasos, olis, pintures i vernissos, fluorescents, paper i cartró, vidre, i amb un màxim de quantitat també runes de construcció i rodes i pneumàtics.

Per a la brossa vegetal també us heu de dirigir a la deixalleria perquè us obrin la deixalleria vegetal.
Si voleu podeu descarregar-vos el tríptic de la deixalleria en format (pdf).

 

Campanya de minimització de residus

Amb aquesta campanya de residus, a Vilafant volem promoure el reciclatge i reduir les tones que s’hi aboquen a Pedret i Marzà.

Sovint les famílies desconeixen què han de fer amb cadascun dels seus residus, amb la guia de residus, aquest problema ja no existeix ja que d’una manera senzilla i clara pots veure fàcilment on hi va cada tipus de rebuig.

A banda dels contenidors de separativa típics d’arreu (envasos, paper i cartró, i vidre) a Vilafant també hi ha contenidors per la roba i sabates, i per les piles en diferents punts.

Roda de residus 2006

Vilafant també ofereix quatre serveis més relacionats amb els residus:
• la deixalleria que obre tots els dies de la setmana tret del divendres
• el compostatge casolà pels residus orgànics recolzat amb una reducció de la taxa d’escombraries
• la recollida a domicili de trastos vells
• i la deixalleria vegetal per les restes de poda i gespa

Si voleu conèixer la situació dels contenidors al vostre municipi podeu (clicar aquí) i veure un plànol en format pdf.

 

La “guia de residus” està emmarcada en una campanya d’informació sobre els residus que generem, i a banda del repartiment casa per casa de la guia de residus, també es distribuiran cartells de resum visual de la guia a diferents llocs estratègics com ara les escoles, les botigues, els locals socials, etc... i també un seguit de falques de ràdio que s’emetran puntualment durant tot l’any protagonitzades pel personatge l’altempordanès; Pitu Tries, que amb la seva peculiar manera ens explica on hem de tirar cada tipus de brossa.

 

Guia de residus


A la guia hi trobareu totes les explicacions de com podem reciclar tots els residus en el nostre municipi. S'hi detallen els horaris de la deixalleria, les utilitats dels diferents tipus de contenidors, el compostatge casolà i com a novetat el servei de recollida d'olis usats que hem millorat aquest any.

L'objectiu d'aquesta guia és el d' oferir una eina pràctica i de fàcil utilització on hi detallem com hem de fer el tractament dels residus des de casa nostra. Aquesta guia té el suport d'un pòster resum que es repartirà a les escoles, edificis municipals, associacions i entitats i a la revista Veïns i d'unes falques publicitàries a la ràdio municipal on en Pitu Tries ens donarà alguns consells útils per facilitar-nos la feina.

Aquesta guia representa la continuació de la tasca en medi-ambient que des de l'ajuntament es ve fent des de fa anys i que volem donar-li la deguda continuïtat per avançar en aquest camí.

 

 

 

Podeu consultar la guia de residus (pdf). I si voleu també podeu consultar el cartell visual resum dels residus (pdf). També podeu consultar el tríptic de la deixalleria (pdf) .

Informació Adicional sobre residus

Pla de Gestió de Residus Municipals de Vilafant 

Podeu consultar el pla de gestió de Residus Municipals del 2011: pdf. (Edicte d'aprovació inicial del Pla de gestió de residus municipals BOP 08.04.2013)

 

Altra documentació sobre residus

 • Guia de residus i destinació (pdf)
 • Cartell visual resum dels residus (pdf)
 • Tríptic de la deixalleria (pdf)
 • Plànol de situació dels contenidors de selectiva i de rebuig (pdf)

 

Sol·licitud compostador - compostatge casolà

Mobilitat

Transport públic a Vilafant - Mobiliat

Mitjans de transport públic disponibles a Vilafant

Autobús urbà

 • FISERSA (web línies de bus)
 • David i Manel: bus gratuït 2n dimecres de mes, des de Les Forques (correus) fins l'Ajuntament, anada 10h  i tornada 11h
 • Altres municipis gironins amb transport urbà (web)

 

 Autobús interurbà

 • TEISA (web genèrica)(web rutes interurbanes). Atenció! Comproveu que els pdf de TEISA que us facilitem tot seguit siguin encara vigents i no s'hagin canviat:
  • Línia Lladó-Vilafant-Figueres: pdf horaris (Figueres - Vilafant- Avinyonet - Navata - Lladó)
  • Línia Banyoles-Vilafant-Figueres: pdf horaris (Figueres - Vilafant - Navata - Crespià - Esponellà - Fontcoberta - Banyoles)
  • Línia Olot-Besalú-Vilafant-Figuerespdf horaris (Figueres - Vilafant - Avinyonet - Navata (...) - Besalú - Argelaguer (...) - Castellfollit (...) - Olot)
  • Bus llançadora Estació TGV-Figueres-Vilafant i l'Estació de busos de Figueres web rutes i horaris
 •  ESTARRIOL (web genèrica)
  • Línia Vilafant-Figueres-vilamalla-Santa Llogaia- Borrassà (..)- Bàscara (...) Garrigàs (...) Figueres: (pdf horaris)
 • Companyies amb servei de bus interurbà (web)

 

 Ferrocarril

 • Estació TGV Vilafant-Figueres
  • Informació sobre l'estació: situació, horaris, contacte (web informació)
  • Serveis (web serveis)
  • Arribades i sortides (web)
  • Bus llançadora Estació TGV-Figueres-Vilafant i l'Estació de busos de Figueres pdf horaris de TEISA
 • Companyies de ferrocarril que operen a Catalunya (web)
 •  Estacions de tren gironines (web)

Transport marítim

 • Operadors marítims (web)
 •  Ports gironins (web)

Transport aeri

 • Operadors aeris (web)
 •  Aeroports propers (web)

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura SMSS 2019

Xerrada - debat 18 de setembre Concentració - cadena de bicis "Viu la bici" 19 de setembre

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat (SMSS 2019) que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com ara els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. 

Vilafant: Xerrada - debat 19 setembre

La SMSS es complementarà amb una Xerrada – Debat, dimecres 18 de setembre a les 18h Centre cívic les Mèlies, amb els següents ponents:

 • Pere Giró Fàbrega Formador i dinamitzador en Seguretat viària
 • Cristina Brugués Psicòloga del CEO Auoescola Club i Diton Reconeixements
 • Ramon Cos Teixidó Agent Mossos d'Esquadra i President d'ADEVIC
 • Lorena Geli Experta viària d'Autoescola Xaloc
 • Sergi Fernández Advocat i Agent Mosso d'Esquadra
image

Vilafant: Viu la bici 19 setembre

Enguany, un any més, l’Ajuntament de Vilafant s’adhereix a aquesta campanya amb una cadena - concentració de bicicletes que tindrà lloc el dijous dia 19 de setembre de 10 a 12h.

 Aquesta cadena es farà pels carrils bici del nostre municipi, tallant pràcticament tots els accessos per al vehicles a motor allà on hi hagi carril bici. Durant dues hores aproximadament, un equip de professionals en edició de vídeos realitzarà gravacions de tota aquesta cadena de ciclistes que a posteriori podreu veure per les xarxes socials.

El lema “Viu la bici” “Pedala pel canvi climàtic” és una proposta per posar de manifest la nostra solidaritat per lluitat contra aquelles causes greus que perjudiquen la nostra salut: ones de calor i de fred, fenòmens meteorològics extrems, espècies invasores o intensificació de malalties. Per això, potenciem la bicicleta com a mitja de transport.

 Els tres centres educatius de Vilafant participen de forma activa amb els seus professors i alumnes. A partir de les 9.30h començarem el desplegament per dur a terme aquesta cadena de bicicletes.

Cada centre educatiu tindrà el seu lloc assignat.

 

Els pares i avis o altres persones que vulgueu participar ens concentrarem als Pins, lloc de sortida per després anar al lloc que ens assignin.

Full d'inscripció:

image

Conducció Eficient

Guia per una conducció eficient de turismes

Plans d'actuació - Sostenibilitat

Accions i Acords duts a terme per garantir la sostenibilitat del municipi

Pacte d'alcaldes per a una energia sostenible local

P.A.E.S

paes_vilafant_feb_2013.jpg
Vilafant
ja és un del més de 3.500 municipis europeus (i 120 de gironins) que han signat el Pacte d'alcaldes.

El Pacte d'alcaldes és una iniciativa europea, impulsada a les comarques gironines per la Diputació de Girona i el Cilma. Vilafant, amb la signatura del Pacte es compromet, per l'any 2020, a reduir un 20% les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Per tal d'assolir aquest objectiu tan ambiciós, l'Ajuntament ha contractat un servei d'anàlisi i consultoria per tal de redactar el Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). Aquest inclourà un inventari de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (que podeu consultar aquí) i definirà les accions necessàries per tal d'assolir els objectius del pacte d'alcaldes.

Les accions se centraran, principalment, a millorar l'eficiència energètica dels edificis públics, l'enllumenat públic, la producció d'energia renovable al municipi, com també en actuacions concretes per disminuir el consum de combustibles associats al transport.

Així mateix, també caldrà tenir en compte l'àmbit domèstic. És aquí on la ciutadania haurà de tenir un paper important tant en el canvi d'hàbits com en les petites accions que poden millorar l'eficiència energètica de la seva llar.

Podeu enviar les vostres opinions sobre els resultats mostrats a l'inventari de les emissios de gasos mitjançant un correu-e amb l'assumpte "Opinions PAES - Inventari" a gsalesa@vilafant.cat i explicar-nos quines són les accions prioritàries que duríeu a terme al municipi per reduir el consum energètic i, conseqüentment, l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, en l’àmbit de l’enllumenat públic, els equipaments municipals, el transport, en edificis residencials o comercials, així com d'altres temes que considereu oportuns.

Enllaços d'interès:

Documentació: 

 

 

Les Millores d'eficiència energètica de l'Ajuntament de Vilafant a l'Escola Les Mèlies ha rebut el 2n Premi Premi Medi Ambient 2016 a iniciatives locals de les comarques de Girona atorgat pel CILMA.

 

Pla d'acció local cap a la sostenibilitat

P.A.L.S

2015 Instal·lació de lluminàries més eficients al CEIP Les Mèlies: Mitjançant la Línia 3 de la Campanya de subvencions del “Pla a l’Acció” de la Diputació de Girona dins la convocatòria de l’any 2015, orientades a la millora de l’eficiència energètica, l’Ajuntament ha substituït 530 fluorescents amb reactància convencional, pels seus equivalents amb tub LED, de menor consum, i 16 projectors de 150W pels seus equivalents amb led de 50 W del CEIP Les Mèlies. La substitució de les lluminàries existents suposa una disminució de potència de 19 kW, i un estalvi d’emissions de 23 tones de CO2 a l’any. Aquesta actuació ha estat finançada al 90% i forma part del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible aprovat per l’Ajuntament de Vilafant el març de 2013.

 • Sensibilització i informació:

  cartell_c-e_Estalvia AiguaVilafant xerrada entendre la factura de la llum

PALS inicial 2001-2002

Documentació bàsica

Difusió i altres Projectes Plànols

PALS 2001 Prediagnosi (o diagnosi estratègica).pdf

PALS 2001 Memòria descriptiva de Vilafant.pdf

PALS 2001 Diagnosi de Vilafant.pdf

PALS 2001 Declaració ambiental de Vilafant - Resum final.pdf

PALS 2001 Carta a la població pels Fòrums del març del 2001.pdf

PALS 2001 crida pel Fòrum de l'octubre del 2001

Aigua

Trasparència de la qualitat de l'aigua de Vilafant

Recull de resultats dels anàlisis de l'aigua municipal

2019

Terbolesa

NTU(8)

Duresa

ºF

Nitrats

ppm

Clor residual

ppm
Gener 0,25
32,2 31,1 0,57
Febrer 0,23 32,2 33,3 0,58
Març 0,22 35,8 34,6 0,59
Abril 0,15 35,8 34,6 0,59
Maig 0,16 32,2 33,9 0,57
Juny 0,12 28,64 33,47 0,59
Juliol
Agost
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre

Valors de referència*

1 - 5
50** 50 0.2 - 1

*Valors de referència: són VP (Valors Paramètrics o màxim segons RD 140/2003) i en el cas de la Duresa és un **Valor màxim recomanat. Per a més informació podeu adreçar-vos a Fisersa (sauvf@fisersa.es) o a l'Ajuntament de Vilafant (ajuntament@vilafant.cat)

2018

Terbolesa

NTU(8)

Duresa

ºF

Nitrats

ppm

Clor residual

ppm
 Gener 0,21 34 36 0,58
 Febrer 0,19 32,2 34,9 0,54
 Març 0,17 35,8 37,4 0,51
 Abril 0,16 34 39,7 0,53
 Maig

0,16

34 40,5 0,5
 Juny 0,14 32,2 34,2 0,54
 Juliol  0,15 30,4 37,5 0,51
 Agost

0,15

32,2 38,2 0,49
 Setembre 0,18 35,8 36 0,58
 Octubre 0,26 30,4 34,8 0,5
 Novembre 0,26 30,43 32,2 0,56
 Desembre 0,19 32,2 31,4 0,57

 Valors de referència*

1 - 5
 50**  50  0.2 - 1  

 *Valors de referència: són VP (Valors paramètrics o màxim segons RD 140/2003) i en el cas de la Duresa és un **Valor màxim recomanat. Per a més informació podeu adreçar-vos a Fisersa (sauvf@fisersa.es) o a l'Ajuntament de Vilafant (ajuntament@vilafant.cat).

  2017

2017

Terbolesa

NTU(8)

Duresa

ºF

Nitrats

ppm

Clor residual

ppm
 Gener 0.12 28.60 33.96 0.57
 Febrer 0.12 32.2 31.9 0.58
 Març 0.14
32.2 33.1
0.57
 Abril 0.12 35.8
32.8 0.57
 Maig 0.11 37.6 33.3 0.58
 Juny 0.11 34 33 0.59
 Juliol 0.09
32.2 33.1 0.52
 Agost 0.1
34
32
0.62
 Setembre 0.17 34.01 35.5 0.57
 Octubre 0.12 30.4 34.7 0.62
 Novembre 0.14 34.01 36
0.61
 Desembre 0.12 35.8
36 0.67

 Valors de referència*

1 - 5
 50**  50  0.2 - 1  

 *Valors de referència: són VP (Valors paramètrics o màxim segons RD 140/2003) i en el cas de la Duresa és un **Valor màxim recomanat. Per a més informació podeu adreçar-vos a Fisersa (sauvf@fisersa.es) o a l'Ajuntament de Vilafant (ajuntament@vilafant.cat).

 

Resultats d'analítiques puntuals extraordinàries realitzades a Vilafant, per la Diputació de Girona (laboratori Gamaser), durant el mes de març del 2017

Escola Sol i Vent (pdf), Escola Les Mèlies (pdf), Escola d'Educació Especial Mare de Déu del Mont (pdf), Font pública (pdf), Llar d'infants 7 pometes (pdf) i Parvulari Escola Sol i Vent (pdf)

 

2016

Terbolesa

NTU(8)

Duresa

ºF

Nitrats

ppm

Clor residual

ppm
 Gener 0.17 32.2 35.4 0.65
 Febrer 0.24 34 34.4 0.67
 Març  0.19  34  32.1 0.64
 Abril  0.09 34
 37.6 0.66
 Maig  0,18  39  33 0,68
 Juny  0,13  34  31 0,53
 Juliol  0,17  32  32 0,53
 Agost  0.14  32 33
0.56
 Setembre  0.2  34  33  0.57
 Octubre  0.14  36  34  0.57
 Novembre  0.12  30  32  0.54
 Desembre  0.11 30
 34 0.60

 Valors de referència*

1 - 5
 50**  50  0.2 - 1  

 *Valors de referència: són VP (Valors paramètrics o màxim segons RD 140/2003) i en el cas de la Duresa és un **Valor màxim recomanat. Per a més informació podeu adreçar-vos a Fisersa (sauvf@fisersa.es) o a l'Ajuntament de Vilafant (ajuntament@vilafant.com).

DOCUMENTACIÓ COMPLEMENTÀRIA 2016: Informe d'anàlisi exhaustiu oct 2016 (pdf)

 

 

2015

Terbolesa

NTU(8)

Duresa

ºF

Nitrats

ppm

Clor residual

ppm
 Gener 0.16
28.6 29.3 0.68
 Febrer 0.14 28.6 26.1 0.68
 Març 0.14  30 26.2  0.75
 Abril 0.13 30.4  26.6  0.72
 Maig  0.12  35.8  27  0.63
 Juny  0.15  32.2  29.08  0.64
 Juliol  0.2  32.2  31.3  0.71
 Agost  0.16  32.2  31  0.64
 Setembre  0.17  30.43  30.19  0.68
 Octubre  0.16  28.6  31.2  0.65
 Novembre  0.26  25.1  34.1  0.73
 Desembre  0.22  30.4 32.5
 0.72

 Valors de referència*

1 - 5
 50**  50  0.2 - 1

 *Valors de referència: són VP (Valors paramètrics o màxim segons RD 140/2003) i en el cas de la Duresa és un **Valor màxim recomanat.
 Per a més informació podeu adreçar-vos a Fisersa (sauvf@fisersa.es) o a l'Ajuntament de Vilafant (ajuntament@vilafant.cat).

 

2014

Terbolesa

NTU(8)

Duresa

ºF

Nitrats

ppm

Clor residual

ppm
 Gener 0.10
 30.4  29.9  0.42
 Febrer  0.20  35.8  28.1  0.59
 Març  0.24  28.6  26.1  0.73
 Abril  0.14  26.8  28.5  0.74
 Maig  0.20  32.2  30.3  0.69
 Juny  0.15  35.8  29.6  0.63
 Juliol  0.20  32.2  32.6  0.66
 Agost  0.21  35.8  41.5  0.59
 Setembre  0.28  35.8  31.4  0.67
 Octubre  0.14  30.4  30.8  0.69
 Novembre  0.17  30.4  31.7  0.70
 Desembre  0.14  28.7  26.7  0.88

 Valors de referència*

1 - 5
 50**  50  0.2 - 1
*Valors de referència: són VP (Valors paramètrics o màxim segons RD 140/2003) i en el cas de la Duresa és un **Valor màxim recomanat.
 Per a més informació podeu adreçar-vos a Fisersa (sauvf@fisersa.es) o a l'Ajuntament de Vilafant (ajuntament@vilafant.cat).

 

Dades complentàries sobre l'aigua corrent

Preu Anual de l'aigua el 2018

preuaigua.png
Mapa del preu mig domèstic de l'aigua de tots els municipis de Catalunya durant el 2018

Informe sobre el preu de l'aigua a Catalunya 2018 (pdf). Consulta el preu de l'aigua per municipis. Font: Agencia Catalana de l'Aigua

 

Pla Director de l'Aigua

 

(Pla director del servei d’abastament d’aigua potable al municipi (2017-2035)):

 • - Edicte publicació (BOP 7 novembre 2016) i Edicte d'aprovació definitiva (BOP 25 gener 2017)
 • - Documentació: Presentació (pdf), Memòria (pdf) i Plànols (pdf)
 • - Annexos: Fitxes pous d'abastament (pdf), analítiques d'aigua (pdf), estudis d'hidrants(pdf), control sanitari (pdf), dades any 2015 (pdf), estudi tarifes (pdf), consums no autoritzats (pdf), escomeses (pdf), sistemes d'abastament (pdf), pressupost actuacions (pdf), propostes millores (pdf) i documents posteriors (pdf)

Prevenció

Incendis i revetlles

Consells de protecció civil per a les revetlles de Sant Joan i Sant Pere

Per a més informació consulteu directament la web de la Generalitat: revetlles amb precaució

Extracte informatiu:

Amb l'estiu arriben a Catalunya les celebracions de festes populars i tradicionals com les revetlles, amb l'increment de l'ús de material pirotècnic i l'encesa de fogueres.

Els consells de protecció civil volen ajudar a minimitzar els riscos que comporta l'ús d'aquest material, riscos davant dels quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.

Consells per als petards: com els heu de manipular

Consells per als petards, imatge 1

Consells per als petards, imatge 2

Abans de manipular els petards

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat.
 • No us guardeu petards a les butxaques.
 • Cal llegir les instruccions de cada article.

 

En encendre els petards

 • No subjecteu els petards amb les mans.
 • No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars.
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos
 • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.
 • No llanceu mai petards contra ningú.

 

Consells per als petards: on els podeu encendre

Consells per als petards, imatge 3

Consells per als petards, imatge 4

 • No llanceu coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.
 • Vigileu que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
 • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
 • No encengueu cap petard dins les cases.
 • No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.

 

Consells per als correfocs

Consells per als veïns

 • Treieu del carrer qualsevol obstacle que pugui destorbar el recorregut del correfoc, com, per exemple, els testos amb plantes, les bosses d'escombraries, les taules, les cadires, etc. Així evitareu accidents.
 • Retireu els vostres vehicles de la zona per on passarà la cercavila de foc. Així evitareu que la gent prengui mal i possibles desperfectes als cotxes.
 • Tanqueu les portes, les finestres i els balcons i protegiu les obertures per impedir que entrin coets i guspires que podrien causar un incendi.
 • Recolliu la roba estesa i plegueu els tendals per prevenir que es puguin encendre.
 • Per més que els assistents al correfoc us demanin aigua per mitigar la calor, no en llenceu. Així evitareu que la pólvora es mulli i exploti o que surti en direcció inesperada en lloc de cremar-se.

 

Consells per a les persones que segueixen el correfoc 

Consells per a les persones que segueixen el correfoc

 • Informeu-vos bé dels llocs per on passarà el correfoc i seguiu les recomanacions dels organitzadors i dels serveis d'ordre, així la participació en el correfoc serà una festa completa.
 • La roba més idònia per participar en un correfoc és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, un barret de roba i unes sabates esportives de pell que us agafin fort els peus.
 • Si per qualsevol circumstància se us encén la roba, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames. Sobretot, no correu, perquè les flames s'escamparien i serien més virulentes.
 • Espereu la comitiva del correfoc en carrers amples i eviteu, en la mesura que us sigui possible, les aglomeracions i els taps de la gent.
 • Col·laboreu amb l'organització no demanant aigua als veïns. Així evitareu taps i relliscades i també evitareu que la pólvora es mulli i exploti en lloc de cremar-se.

 

 

 

Consells per a les fogueres

 Consells per als veïns

 • Procureu que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi.
 • Plegueu els tendals que hi pugui haver a les terrasses.
 • Respecteu la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats.
 • No heu de permetre mai que ningú salti damunt les brases.
 • Necessiteu un permís: heu de comunicar a l'ajuntament la situació de les fogueres.
 • Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d’emergència.

 

El lloc a escollir

No feu fogueres enlloc sense tenir l'autorització corresponent.

 • No feu la foguera a menys de 15 metres de la façana de cap edificació.
 • Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d'espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta.
 • Sobretot, vigileu el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc.
 • Si penseu fer la foguera en un solar, abans deixeu-lo net de bardisses o de materials inflamables.
 • Si la voleu fer al carrer, procureu que hi hagi obert un pas per als vehicles d'urgència.
 • Per no fer malbé el paviment, poseu terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d'asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l'ajuntament.
 • No feu la foguera prop d'un envà pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo.

 

Els materials

 • Heu d'anar amb compte amb el que cremareu. Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta.
 • No cremeu papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar. No utilitzeu mai bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics ni plàstics, pels seus efectes contaminants.
 • En general, feu la foguera petita i, si sobren materials, aneu-los-hi afegint a poc a poc.
 • Encara que sigui més lent i menys espectacular, heu d'encendre la foguera per diferents focus, de paper, de palla, etc. No feu servir mai gasolina ni qualsevol líquid inflamable.
 • Si fa vent, és millor que deixeu la festa per un altre any, no la convertíssim en una tragèdia. 
   

Apagueu la foguera

 • Tingueu en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (galledes d'aigua, mànegues, extintors, etc.).
 • Vigileu la foguera fins que quedi del tot extingida i, sobretot, ruixeu el caliu perquè no hi pugui haver accidents.

 

 

Riscos potencials en les revetlles i les festes populars de Catalunya

Els riscos a què pretén fer front aquesta campanya són dos:

 • Els accidents causats per la manipulació incorrecta de productes pirotècnics. Els quadres clínics més habituals en una nit de revetlla, a Catalunya, són bàsicament cremades, lesions als ulls i a l'oïda i amputacions.
 • L' increment potencial del risc de focs de vegetació per l'encesa de fogueres i també per la ignició que poden provocar els petards. Els Bombers de la Generalitat fan prop d'un miler de sortides relacionades amb la revetlla de Sant Joan, entre les 20.00 hores del dia 23 de juny i les 08.00 hores de l'endemà. En gairebé tots els casos es tracta de sufocar incendis, tant de vegetació com de mobiliari urbà, i fogueres mal apagades a tot el país. Els Bombers de Barcelona solen fer, en la mateixa franja horària, prop d'un centenar llarg de sortides. El telèfon únic d'emergències, 112, atén en aquesta mateixa franja horària gairebé deu mil trucades.

 

Recordeu, per a qualsevol emergència truqueu al 112.

 

 

Material divulgatiu

 

Còmic 1: "En Pau i l'Anna a... Quina revetlla!"

 quina revetllat.png

 

Còmic 2: "En Pau i l'Anna a... en terra de foc!"
comic_2.jpg

Còmic 3: "En Pau i l'Anna a... una revetlla al poble"
comic_3.jpg

 

Franges de protecció i delimitacions per lluitar contra el foc i els incendis

Es recorda l’obligatoreitat d’obrir i/o mantenir les franges de protecció contra incendis al voltant dels habitatges, granges o qualsevol edificació.

Baner Incendi

La campanya per encendre foc per a la crema de restes vegetals de les finques comprèn el període del 15 d’octubre fins el 15 de març. Les persones interessades han de presentar la comunicació de crema a l’Ajuntament i es tramitarà telemàticament al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Es recorda l’obligatoreitat d’obrir i/o mantenir les franges de protecció contra incendis al voltant dels habitatges, granges o qualsevol edificació, en un perímetre de 25 m i de mantenir les finques i parcel·les netes de restes vegetals.

El Ple de l’Ajuntament, en sessió del dia 16 de març de 2016, va aprovar definitivament el plànol de delimitació per a la prevenció d’incendis del municipi de Vilafant, d’acord amb el previst a l’article 2 de la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals. Per tant, l’Ajuntament ha de vetllar pel compliment de l’obertura i manteniment de les franges de  seguretat i informar-ne als Ens competents.

Aquests plànols els podeu consultar aquí: (situació general Vilafant, Nucli antic, Les Forques, Camp dels Enginyers i Pont del príncep)

Les característiques tècniques que s’han de tenir en compte a l’hora de l’obertura de franges:  Característiques.

A mode de resum:

 • Amplada mínima de 25 m al voltant de les edificacions
 • Aclarida de l’arbrat deixant els peus espaiats i podats. Arbres grans separats 6m entre ells, evitant la continuïtat horitzontal entre capádes.
 • Estassada de matoll deixant una cobertura màxima del 15%
 • Mates aïllades separades un mínim de 3 m
 • Prioritzar espècies de baixa inflamabilitat

 

Recordar-vos també que són  els propietaris dels habitatges i de les instal.lacions aïllades els subjectes obligats per la Llei 5/2003 a complir les determinacions d’aquesta, respecte la prevenció d’incendis i que han de fer-se càrrec de les despeses derivades de l’obertura i manteniment de les franges de protecció de que es beneficien.

 

En el supòsit que els terrenys afectats per la franja de protecció siguin d’un altre propietari caldrà demanar autorització prèvia per a l’execució dels treballs. L’Ajuntament posa a la vostra disposició un model de sol·licitud d’autorització, que podeu recollir a les oficines municipals, i s’ofereix per a tramitar-vos la petició davant del propietari dels terrenys. Malgrat que és necessari demanar autorització per dur a terme la neteja en finca aliena, els propietaris estan obligats per Llei a permetre que s’hi accedeixi.

Afegir, per últim, que l’Ajuntament haurà de constatar el compliment de les obligacions, i en cas d’incompliment, es podrà acordar l’execució subsidiària dels treballs i els costos derivats d’aquestes actuacions es repercutiran als propietaris de l’habitatge o edificació.

L’Ajuntament està a la vostra disposició per atendre qualsevol dubte al respecte amb la voluntat de garantir la seguretat del municipi contra els incendis forestals.

Característiques tècniques de les franges exteriors de protecció d'incendis

El CILMA, amb el suport tècnic de la Diputació de Girona, ha elaborat dos vídeos explicatius de les mesures de prevenció d’incendis i consells d’autoprotecció en cas d’incendi forestal, per informar la població en relació amb aquest tema.

Podeu visualitzar i descarregar el vídeos en versió original i subtitulats al castellà, a l’anglès i al francès (Documentació adjunta).

 

La Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, modificada mitjançant la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic estableix, entre d’altres obligacions, que els nuclis de població, les urbanitzacions, les instal·lacions i les edificacions aïllades han d’assegurar una franja perimetral exterior de protecció d’almenys 25 metres.

Prevenció de plagues

Consells per combatre: el mosquit tigre i el bernat marbrejat

Mosquit Tigre

Prevenció de la propagació del mosquit tigre:

Prevenció Mosquits 1

Prevenció Mosquits 2

 
Més informació sobre el mosquit tigre


Bernat marbrejat

- Conèixer el Bernat marbrejat: Halyomorpha halys

- Breu resum informatiu, de la consellería d'Agricultura

Bernat Marbrejat

 

Subvencions a renovació finestres, obertures i pintura de façanes

- Subvenció a la renovació de finestres i obertures - Subvenció per a la restauració i pintura de façanes

Línia Verda

Portal de Línia Verda de Vilafant

Pla de Gestió de Residus Municipals de Vilafant feb 2011

PALS (Pla d'acció Local)

Projecte de Quadres de commandaments ambientals

Projecte d'abocaments incontrolats 2000

Instal.lacions de deposició i tractament de residus

compostatge casolà Aj. Girona

Fitxa tècnica de Producció ecològica sobre el compostatge

situació dels contenidors vilafant

tríptic de la deixalleria vilafant

triptic residus vilafant 2006

cartell residus vilafant (roda donut) 2006

Natura - Caminades - Itineraris saludables

Document Actions