

Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte
Per altres temes de Protecció civil Municipal de Vilafant podeu consultar la web específica de protecció civil
Per a més informació consulteu directament la web de la Generalitat: revetlles amb precaució
Recordeu que durant el desconfinament de la pandèmica de la covid19 cal tenir en compte una sèrie de peculiaritats de normativa i recomanacions (més informació web).
Amb l'estiu arriben a Catalunya les celebracions de festes populars i tradicionals com les revetlles, amb l'increment de l'ús de material pirotècnic i l'encesa de fogueres.
Els consells de protecció civil volen ajudar a minimitzar els riscos que comporta l'ús d'aquest material, riscos davant dels quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.
En encendre els petards
Consells per als veïns
Consells per a les persones que segueixen el correfoc
Consells per als veïns
El lloc a escollir
No feu fogueres enlloc sense tenir l'autorització corresponent.
Els materials
Apagueu la foguera
Riscos potencials en les revetlles i les festes populars de Catalunya
Els riscos a què pretén fer front aquesta campanya són dos:
Recordeu, per a qualsevol emergència truqueu al 112.
Còmic 1: "En Pau i l'Anna a... Quina revetlla!"
Còmic 2: "En Pau i l'Anna a... en terra de foc!"
Còmic 3: "En Pau i l'Anna a... una revetlla al poble"
Es recorda l’obligatoreitat d’obrir i/o mantenir les franges de protecció contra incendis al voltant dels habitatges, granges o qualsevol edificació.
La campanya per encendre foc per a la crema de restes vegetals de les finques comprèn el període del 15 d’octubre fins el 15 de març. Les persones interessades han de presentar la comunicació de crema a l’Ajuntament i es tramitarà telemàticament al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Es recorda l’obligatoreitat d’obrir i/o mantenir les franges de protecció contra incendis al voltant dels habitatges, granges o qualsevol edificació, en un perímetre de 25 m i de mantenir les finques i parcel·les netes de restes vegetals.
El Ple de l’Ajuntament, en sessió del dia 16 de març de 2016, va aprovar definitivament el plànol de delimitació per a la prevenció d’incendis del municipi de Vilafant, d’acord amb el previst a l’article 2 de la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals. Per tant, l’Ajuntament ha de vetllar pel compliment de l’obertura i manteniment de les franges de seguretat i informar-ne als Ens competents.
Aquests plànols els podeu consultar aquí: (situació general Vilafant, Nucli antic, Les Forques, Camp dels Enginyers i Pont del príncep)
Les característiques tècniques que s’han de tenir en compte a l’hora de l’obertura de franges: Característiques.
A mode de resum:
Recordar-vos també que són els propietaris dels habitatges i de les instal.lacions aïllades els subjectes obligats per la Llei 5/2003 a complir les determinacions d’aquesta, respecte la prevenció d’incendis i que han de fer-se càrrec de les despeses derivades de l’obertura i manteniment de les franges de protecció de que es beneficien.
En el supòsit que els terrenys afectats per la franja de protecció siguin d’un altre propietari caldrà demanar autorització prèvia per a l’execució dels treballs. L’Ajuntament posa a la vostra disposició un model de sol·licitud d’autorització, que podeu recollir a les oficines municipals, i s’ofereix per a tramitar-vos la petició davant del propietari dels terrenys. Malgrat que és necessari demanar autorització per dur a terme la neteja en finca aliena, els propietaris estan obligats per Llei a permetre que s’hi accedeixi.
Afegir, per últim, que l’Ajuntament haurà de constatar el compliment de les obligacions, i en cas d’incompliment, es podrà acordar l’execució subsidiària dels treballs i els costos derivats d’aquestes actuacions es repercutiran als propietaris de l’habitatge o edificació.
L’Ajuntament està a la vostra disposició per atendre qualsevol dubte al respecte amb la voluntat de garantir la seguretat del municipi contra els incendis forestals.
El CILMA, amb el suport tècnic de la Diputació de Girona, ha elaborat dos vídeos explicatius de les mesures de prevenció d’incendis i consells d’autoprotecció en cas d’incendi forestal, per informar la població en relació amb aquest tema.
Podeu visualitzar i descarregar el vídeos en versió original i subtitulats al castellà, a l’anglès i al francès (Documentació adjunta).
Bàners prevenció d'incendis (diverses mides) |
Enllaços de descàrrega dels vídeos (Normativa i consells) |
Anunci prevenció d'incendis |
La Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, modificada mitjançant la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic estableix, entre d’altres obligacions, que els nuclis de població, les urbanitzacions, les instal·lacions i les edificacions aïllades han d’assegurar una franja perimetral exterior de protecció d’almenys 25 metres.
Per a temes relacionats amb la covid19 adreceu-vos a notícies i pàgines més específiques de la covid19.
Les aus migratòries, entre l’agost i principis de desembre, abandonen les zones on han passat la primavera i l’estiu cap a llocs més càlids i durant aquesta migració poden fer aturades en múltiples llocs de descans a Europa.
L'any 2020, com d'altres anys, s’han anat declarant diferents focus d’IAAP (grip aviar d'alta patogenicitat) que han avançat des de l’est d’Europa fins a introduir-se a països relativament propers com Alemanya, Holanda, Regne Unit, Irlanda o Dinamarca.
Davant d’aquesta situació el MAPA (Ministerio d'Agricultura), el 2020, ha realitzat una anàlisi de risc d’introducció del virus a l’Estat espanyol. A partir d’aquest anàlisi de risc, s’ha identificat un alt risc als municipis inclosos a les zones d’especial risc de l’annex II, com la nostra anomenada "Zona del Parc dels Aigüamolls de l'Empordà) i moderat als municipis inclosos a la zona d’especial vigilància de l’annex III de l’ordre APA/2442/2006.
Pels municipis com ara Vilafant, de l'annex II, les mesures a adoptar són les següents:
- Conèixer el Bernat marbrejat (també conegut com a escarbat marbrat): Halyomorpha halys i infografies informatives.
- Breu resum informatiu, de la conselleria d'Agricultura. Més informació web d'agricultura.
Prevenció de la propagació del mosquit tigre:
Més informació sobre el mosquit tigre