Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

3r Pressupostos participatius 2022-2023

què són els p-participatius.jpgQuè són els P. Participatius?

3rs Pressupostos Participatius 2022-23

Què hi decidim?portadeta tríptic (Copiar).jpg

L'Ajuntament de Vilafant vol decidir amb tots/es vosaltres 100.000€ de les inversions del Pressupost municipal dels anys 2022 i 2023.

Qui pot participar-hi?

 • A la fase de recollida de propostes i als tres Tallers: Tothom qui vulgui sense exclusió, de manera individual o grupal pot presentar-hi propostes fins al 30 de juny del 2022 (hem ampliat dates!).
 • A la fase de votació: Només podran fer-ho les persones empadronades a Vilafant majors de 16 anys.

Propostes que s'hi poden presentar:

Podeu fer tota mena de proposta en matèria d'inversió que creieu necessària per a Vilafant. Una inversió és tot allò que es pot construir i adquirir, i que és  perdurable en el temps. Us recomanem que assistiu als 2 tallers oberts a la població que estan a la fase de presentació de propostes perquè aprendrem a trobar els reptes que té Vilafant i a fer propostes conjuntes.

Es busquen propostes que siguin un bé per a la comunitat vilafantenca. Propostes capaces de donar resposta als reptes emergents del municipi, reptes relacionats amb l'àmbit més social, econòmic i mediambiental. Propostes que permetin que el benestar de la població i l'entorn natural augmenti i que alhora, es fomenti el sentiment de pertinença i identitat comunitària.

Condicions a les propostes: trobareu els requisits que han de complir les propostes al tríptic informatiu de la 1a fase (PDF), que es resumeixen en: cal que siguin inversions, donin resposta a una necessitat concreta i es puguin valorar econòmicament, han de ser de competència municipal; viables tècnica, econòmica i jurídicament, no poden respondre a interessos particulars ni ser subvencions ni ajuts, i no poden superar els 50.000€ de cost.

On i quan podem presentar propostes? Es poden presentar telemàticament (mitjançant la Plataforma Decidim) o bé presencialment a les dues urnes que hi trobareu al Pavelló i a l'Ajuntament. La data màxima per presentar propostes és el 30 de juny del 2022 (hem ampliat dates!).Fases

 1. Recollida de propostes: 21 de maig fins al 30 de juny del 2022 (hem ampliat dates!)
 2. Validació tècnica de les propostes rebudes: juliol i agost 2022
 3. Priorització de les propostes: setembre 2022
  • T3 Taller de Priorització de propostes a dur a votació: 23 de setembre a les 18:30h al Casal de la Gent gran del nucli antic. Teniu PDF amb el resultat de la priorització, les 11 propostes prioritzades.
 4. Votació: 14 de nombre a l'11 de desembre 2022
 5. Execució dels projectes guanyadors: durant l'any 2023 (de vegades algun projecte es pot finalitzar el 2024)

 

1a Fase, recollida de Propostes

Presentació de les propostes del 21 de maig al 30 de juny del 2022

Podeu presentar les vostres propostes

 • de manera electrònica (mitjançant la plataforma DECIDIM)
 • i de manera presencial, amb la butlleta (que bé haureu rebut a casa, o bé podeu descarregar aquí o que bé trobareu al cantó de les urnes) a les urnes situades al Pavelló i a l'Ajuntament de Vilafant.

 

Tallers oberts a tothom el 20 de maig i el 2 de juny

Recordeu que teniu dos tallers a la vostra disposició per aprendre plegats/des com detectar les necessitats comunitàries del municipi i com elaborar les propostes:

 • T1 Taller de presentació i detecció de necessitats vilafantenques: 20 de maig a les 18:30 h al Casal de la Gent gran del nucli antic.
  • Podeu consultar la memòria d'aquest 1r Taller (PDF).

 

 • T2 Taller d'Elaboració conjunta de Propostes d'inversió: 2 de juny a les 18:30 h al Casal de la Gent gran del nucli antic.
  • Podeu consultar la memòria d'aquest 2n Taller (PDF).

 

 

Participeu presentant-hi propostes!


Vídeo orientatiu amb recomanacions de com han de ser les propostes:


2a Fase: Validació Tècnica

Hem rebut 70 Propostes de la ciutadania, podeu consultar-les a la plataforma de participació "Decidim" de Vilafant i també en format PDF.

Durant l'estiu els tècnics de l'Ajuntament van validar si les propostes compleixen els requisits, així com si són viables jurídicament, econòmicament i tècnicament.

Llistat de les 70 propostes (PDF) que es van presentar, totes classificades en si són:

 • 23 validades (color verd)
 • 8 reagrupades (color groc): s'ajunten propostes semblants i complementàries, i en alguns casos es redefineixen perquè s'ajustin als criteris de validesa
 • 3 internalitzades (color blau): malgrat que no són validades, l'Ajuntament les està fent o en la mesura del possible mirarà de promoure-les
 • 36 descartades (color vermell): la gran majoria per no ésser una inversió, sinó un servei, també per no ser competència de l'Ajuntament o bé per sobrepassar els 50.000€ de cost

3a Fase: Taller de priorització

qt taller de priorització.jpg
Taller de Priorització de propostes a dur a votació, el 23 de setembre a les 18:30 h al Casal de la Gent gran del nucli antic.
 
Les 11 propostes prioritzades, i, per tant, que hi van a votació, són aquestes: PDF

 


4a Fase: Votació de les 11 propostes

Les votacions s'obriran del 14 de novembre a l'11 de desembre 2022 (data ampliada, inicialment era el 5 de desembre). Podran votar totes les persones majors de 16 anys empadronades a Vilafant, i podreu triar de les 11 tantes propostes com vulgueu, però que no sumin més de 100.000 €. Hi podeu accedir des de:

 • Telemàticament, per internet: WEB de votació - Plataforma Decidim
 • Presencialment, a les urnes situades a l'Ajuntament de Vilafant i al Pavelló Municipal, mitjançant aquesta butlleta que rebreu a casa i que en tindreu al cantó de les urnes (si voleu també us la podeu imprimir: PDF)

 

image
Millora del camí del Molí 6.000€
Donar continuïtat i millorar el camí rural existent, el Camí del Molí, un tram de 950m. 
Desbrossar els laterals del camí amb tractor i anivellar la base amb motoanivelladora no sobrepassant els 2.5m d'ample per no afectar finques.

 

image
Ombra al Parc de les Mèlies 2.700€
Plantar 2 o 3 arbres grans (25/30 cm perímetre tronc) que sumats als existents puguin fer ombra a l'espai de jocs infantils al Parc de les Mèlies, tot guanyant confort climàtic i millorar l'entorn natural.
I atès que l'espai té un terreny massa compacte, es refaran les plantacions existents amb forats de 3m3 amb substrat nou.

 

image
Evitar abocaments 2.340€
Col·locar unes barreres de fusta que permetin el pas de vianants i ciclistes però no de vehicles per evitar els grans abocaments als punts amagats de l'entorn del riu Manol.
Cal estudiar que veïns i pagesos afectats disposin de les claus a l'igual que serveis de brigada i guàrdia municipal. Cada pilona costa 234€.

 

image
Voreres amigables 45.000€
Actuació aproximada de 15.000€ als 3 nuclis urbans: Nucli antic, Camp Enginyers i Les Forques.
Actuacions d'arranjament de voreres per a millorar la seguretat, el mal estat, sobretot en accessos a equipaments i serveis públics.

 

image
Atenció a gent gran i infants 10.000€
Instal·lar un nou equipament de gimnàstica per a la gent gran al Nucli antic (atès que ja n'hi ha a Les Forques i a l'entorn de la piscina) a prop
d'una zona de jocs infantils per tal que s'hi interrelacionin mentre es facilita l'accés a l'esport a la gent gran.

 

image
Vehicle de servei mixt 32.000€
Vehicle mixt per donar servei a persones amb necessitats, especialment pensant amb usos i serveis oferts des del voluntariat de
Protecció civil. Cal vehicle 4x4, portes corredisses, ampli maleter... amb equipament i retolació intercanviable per diferents usos.

 

image
Estalvi energètic al Pavelló 33.724€
Millora de l'enllumenat del Pavelló municipal, apostant per un model d'estalvi energètic.
Actualment el pavelló té 48 focus de 250W d'halogenours metàl·lics repartits en 12 fileres, i se substituiran per projectors LED
de 134W a la mateixa ubicació.

 

image
Pas de vianants i il·luminació 14.724€
El passatge R. Muntaner (tram entre habitatges) és emprat per vianants. El seu paviment es millorarà amb una capa de 10cm de formigó amb fibres sintètiques i amb acabat raspatllat. Disposa
d'un sol punt de llum i caldria un nou fanal per tenir una il·luminació més adequada.

 

image
Correcan 15.000€
Instal·lar nou correcan a Les Forques (darrera l'Àgora com a espai que compleix amb ser allunyat de les cases per evitar molèsties de fresses, olors, etc.) amb tancament superior a 1m d'alçada, font de plat plegable, arbres, bancs, papereres i dispensador de bosses.

 

image
Espai de teatre amateur 30.000€
Millorar la sala del Centre cívic Les Mèlies amb il·luminació i so necessaris, i com a vesturari-"camerino" adequar el magatzem
del Casal de la gent gran annex amb il·luminació i mobiliari adients.

 

image
Espai d'autocaravanes 49.100€
Prop de la piscina instal·lar l'espai d'autocaravanes, condicionant 2 feixes amb serveis d'aigua, electricitat, buidatge d'aigües grises/negres, tancar amb accés restringit, web de gestió d'accés amb
Bluetooth, aprofitant canalització ja prevista.

 

4.1 Resultat de les votacions

Teniu l'estadística i resultat de les votacions en aquesta notícia web

propostes guanyadores tw.jpg

Les 6 propostes guanyadores

Les votacions obertes del 14 de novembre a l'11 de desembre 2022 han donat per guanyadores les 6* propostes, amb el % de votació indicat, presentades al gràfic següent del peu de la notícia.

Les 11 propostes han estat votades per 208 persones (20 no han finalitzat la seva votació), 173 de manera telemàtica i 35 presencial a les dues urnes (12 al Pavelló i 23 a l'Ajuntament).

Les 6 propostes més votades han estat:

 1. Evitar abocaments valorada en 2.340€ que l'han votat 57'69% de les persones
 2. Ombra al Parc de les Mèlies, 2.700€, 51'92%
 3. Voreres amigables, 45.000€, 47'59%
 4. Estalvi energètic al Pavelló, 33.724€, 46'6%
 5. Millora del Camí del Molí, 6.000€, 44'71%
 6. Pas de vianants i il·luminació, 14.724€ inicial que s'ha reduit a 10.236 per tal que no quedi exclosa per superar la suma total de 100.000€, recolzat pel 36% dels votants

5a Fase, execució de les 6 propostes

03 abocament.jpg

Evitar abocaments

Import: 2.340€
Obra finalitzada:
Instal·lació de 6 pals de fusta amb peu metàl·lic i candau, desmuntable per poder facilitar el pas a tractors, agents rurals, guàrdies, bombers, treballs de manteniment...
02 ombra.jpg


Ombra al Parc de Les Mèlies

Import: 2.700€
Obra finalitzada:
febrer del 2023
- s'han plantat 3 lledoners nous (de la mida més gran que s'ha trobat),
- millora orgànica de la terra dels arbres ja existents
- instal·lació de reg per degoteig
04 vorera.jpg
Voreres amigables

Import: 45.000€
- Què s'ha fet? Redacció del projecte d'obra (feb-març 2023) que contempla adaptació accessibilitat a l'entorn dels equipaments públics dels 3 nuclis de Vilafant. Aprovació defintiva del projecte.
- Què faltava fer durant el 2023? Cal només fer un concurs públic de proveïdors perquè se'ls encarregui l'obra (estiu 2023) i execució (octubre 2023)
- Obra finalitzada: febrer del 2024

...

07 bombeta.jpg

Estalvi energètic Pavelló

Import: 33.724€
- Què s'ha fet?
Memòria valorada i tècnica. Plec de condicions administratives i tècniques (feb-març 2023)
- Què mancava fer el 2023? Obertura de concurs públic (20 de juliol del 2023) perquè es presentin els proveïdors, i si no hi ha cap entrebanc a la contractació, inici d'obres setembre del 2023.
- Obra finalitzada: octubre del 2023
01 cami.jpgMillora del camí del Molí

Import: 6.000€
Obra finalitzada:
abril del 2023
- desbrossar el camí
- arranjar el camí, anivellar-lo, treure clots, etc.
- millorar els guals que recondueixen les aigues pluvials (perquè no facin malbè el camí)
08 vianants.jpg


Pas de vianants i il·luminació

Import: 10.236€
- Què s'ha fet?
Memòria d'obra i adjudicació al contractista (juny-juliol 2023).
- Què mancava fer durant el 2023?
Inici d'obra a partir del setembre 2023.
- Obra finalitzada: octubre del 2023

Documentació disponible:Imatge logotip 3r Pressupostos participatius 2022-2023

 • Tríptic (maig 2022) de Presentació dels 3rs Pressupostos Participatius i butlleta de presentació de propostes: PDF
 • Infografia (maig 2022) presentant els passos de la 1a Fase, la Recollida de Propostes: JPG
 • Entrevista a Ràdio Vilafant (maig 2022) a la Carla Güell (Resilience Earth) i Joan Trias (Ilabso): web
 • Memòria 1r Taller "Presentació procés participatius i identificació de reptes" (maig 2022): PDF
 • Memòria 2n Taller "Cocreació de propostes" (juny 2022): PDF
 • Memòria 3r Taller "Priorització de propostes" (setembre 2022): PDF
 • Memòria avaluativa dels tallers 1, 2 i 3 (octubre 2022): PDF
 • Anàlisi de les propostes rebudes (setembre 2022): PDF
 • Memòria d'avaluació final 3r Pressupostos Participatius (desembre 2022): PDF

Document Actions