Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament

1D Dia Internacional de la SIDA - 2021

Quaranta anys de respostes al VIH a Catalunya

dimarts 29 novembre 2022

Des de l’any 1987, cada 1 de desembre al món es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que viuen amb el VIH i a les que estan afectades pel virus, i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida i per no oblidar que hem de continuar actius, sense treva, en la resposta enfront del VIH.

Aquest any 2022 el lema és "Zero estigma, zero VIH".

Manifest conjunt: La comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030 i Catalunya treballa fermament per aconseguir-ho després d’haver assolit i superat els objectius 90- 90-90 fixats per ONUSIDA per a l’any 2020.

Els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH i la implementació de noves eines com la profilaxi preexposició està contribuint a reduir el nombre de casos diagnosticats.

Tot i això, hem de continuar treballant per aconseguir eliminar la transmissió del virus. Catalunya disposa d’un clar full de ruta per als propers anys, el Pla d’Acció enfront del VIH i altres ITS 2021- 2030, aprovat per Acord de Govern i liderat pel Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques.

Un altre element important és el Pacte Social contra la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH a Catalunya, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, el Departament de Salut i el Comitè Primer de Desembre, en el que participen altres departaments de la Generalitat, entitats municipalistes, teixit associatiu, agents socials i col·legis professionals. El seu objectiu és canviar la percepció del VIH a la societat, lluitar contra la serofòbia i garantir l’accés igualitari a serveis, prestacions i treball. Les pandèmies evidencien les desigualtats i agreugen les fragilitats, la qual cosa afavoreix l’aparició de problemes de salut.

Ens cal avançar cap a la construcció d’una societat més igualitària, inclusiva, justa i respectuosa amb els drets humans perquè el foment del respecte a la diversitat i d’una educació integral ens conduirà al futur que tots i totes desitgem, un futur sense VIH. Aprofitem el dia d’avui per reflexionar-hi i reivindicar un esforç conjunt perquè la frase “Zero estigma, zero VIH” sigui una realitat.

 

Cada any, el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) se suma a aquesta diada per fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH, fent difusió de les estratègies per fer front a aquesta infecció i elaborant un manifest conjunt al qual s’adhereixen més de 130 entitats públiques i privades.  En aquest manifest les entitats adquireixen un compromís professional per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida.

 

 

 

Document Actions