Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Municipi

El Municipi

El municipi de Vilafant es troba quasi en el centre geogràfic de la comarca de l'Alt Empordà. El terme municipal, d'una extensió de 8,37 Km2, està situat al sud-oest de Figueres, capital de comarca, també limita amb els termes de Santa Llogaia d'Àlguema al sud, de Borrassà al sud-oest i d'Avinyonet de Puigventós al nord-oest.
Vilafant és un poble en continu creixement. Des de l'any 1991 fins l'any 2002 ha experimentat un increment de població de més d'un 55%. La relació de nombre d'habitants és la següent:

 
Any Nombre d’habitants
1991 2.914
1996 3.528
1997 3.662
1998 3.876
1999 4.126
2000 4.293
2001 4.442
2002 4.560
2003 4.776
2004 4.657
2005 4.852 
2006 5.013
2007 5.193
2008 5.314
2009 5.416
2010 5.429
2011 5.465
2012 5.523
2013 5.502
2014 5.481
2015 5.543
2016 5.466
2017 5.465
2018 5.443
2019 5.394
2020 5.421

La població de Vilafant viu distribuïda en el territori formant tres nuclis de població diferenciats:
 • Nucli antic: Aquest està format per les restes de l'antic poble medieval i els eixamples que es van construir posteriorment. Aquesta denominació també abasta El Parc de Vilafant, la continuació urbanística més nova del nucli antic.
 • Les Forques: Aquesta urbanització es va iniciar l'any 1962, al sud-est del municipi, vorejant el terme municipal de Figueres.
 • El Camp dels Enginyers, Les Closes d'en Clarà i Les Arengades Aquestes urbanitzacions situades al nord-est i també properes a Figueres, van iniciar la seva construcció a principis dels anys 60...

La població el desembre del 2010 estava repartida de la següent manera:
 
nuclis de població Nombre d’habitants
El Camp dels Enginyers 2.487
Les Forques 1.761
Nucli antic 1.278
TOTAL 5.526


Relleu i ocupació del sòl


Vilafant es troba dins els dominis de la plana empordanesa, solament ondulada per petits turons. La suavitat del relleu i la bonança del clima fan de Vilafant un lloc idoni per a l'agricultura, a la qual es dedica bona part de la superfície municipal, ja que el 71,80% del territori és un espai agrícola i ramader (el 98,1% del sòl no urbanitzable).

Segons la última revisió del Pla General (1999) la superfície municipal es classifica de la següent forma:
 
classificació
del sòl
  ha %
Urbà   113,52 13,5
Urbanitzable Programat 81,04 9,7
  No programat 30,27 3,6
No urbanitzable Protecció agrícola 463,12 55.3
  Protecció de riberes 61,06 7,3
  Protecció del paisatge 88,30 10,6
Total superfície   837,31 100


El Riu Manol
El Riu Manol neix a 1.089 metres d'altitud, prop de Lliurona, i té un recorregut de 40 quilòmetres fins a arribar a la Muga, de la qual és l'afluent més important.
 

Tractant-se d'un riu mediterrani, el seu cabal és molt irregular, amb secades a l'estiu i crescudes en l'època de pluges. 

Amb una conca de 15.000 ha, el Manol passa per 18 municipis, entre els quals es troba Vilafant.

 

El riu Manol travessa aquest municipi pel sud (d'oest a est, seguint un recorregut de 4,6 Km) i rep les aigües del Torrent d'en Serra, el qual flueix de nord a sud per l'est de la vila. Junts, aquest dos cursos d'aigua formen un sistema natural de ribera, a més d'actuar com a corredor biològic en un municipi totalment fragmentat pels eixos viaris.

Si voleu ampliar la informació sobre la fauna i el riu Manol us convidem a consultar l'opuscle Natura i Gastronomia o bé l'Estudi de riscos del Manol (on s’ha analitzat l’estat ecològic del riu Manol, les causes i els efectes de les inundacions, el risc de patir sequera i el de contaminació de les aigües per nitrats. I s’han proposat mesures de gestió per solucionar els diferents conflictes) elaborat per l'Anna Anglada, l'Ester Cuevas, l'Anna Suárez i l'Imma Collet, estudiants de Mediambientals de la UdG.

 

Breu història del Municipi


Vilafant és un poble amb història. Cal remuntar-nos fins l'any 1017, en una butlla del Papa Benet VIII, per a trobar la primera menció d'aquesta Villa. No és fins l'any 1119 que s'anomena l'existència de l'església parroquial de Sant Cebrià. L'església fou el punt d'origen, ja en l'Edat Mitjana, de la construcció de la vila medieval de Vilafant, actualment el seu nucli antic.
 

Vilafant era un poble de gent de camp que es va veure activat econòmicament per la indústria rajolera a principis del segle XVII. Tot i aquest període d'expansió tan econòmic com demogràfic, Vilafant ha seguit el ritme de creixement de la comarca. La construcció de la carretera de Figueres a Besalú, a finals del segle XIX, va fer que Vilafant experimentés un fort creixement urbà. La carretera nacional N-260 va prendre el nom de carrer del comerç al seu pas per Vilafant i a banda i banda van començar a construir-hi cases.

 

L'any 1960 van començar les millores urbanes com el clavegueram, que va portar les aigües negres al Manol fins l'any 1993, quan es van unir els col·lectors de Vilafant amb l'estació depuradora de Figueres. També a l'inici dels anys 60 es van instal·lar les xarxes d'aigua potable, es van asfaltar els carrers, s'arreglà l'enllumenat públic i l'any 1964 es va establir el sistema de recollida d'escombraries.

 

Actualment Vilafant experimenta un creixement urbanístic continuat, que es concentra en les urbanitzacions properes al terme municipal de Figueres.

 

Annexionat a Vilafant trobem el nucli de Palol Sabaldòria. L'any 1995 l'Ajuntament va aprovar un Pla Especial de Protecció d'aquest conjunt arqueològic format per una església pre-romànica, un castell medieval i un mas, a més de restes ibèriques i romanes. A pocs metres hi ha La Bòbila, una antiga fàbrica de rajols, record d'una de les professions més esteses entre els habitants de Vilafant el segle passat i que, avui, resta totalment abandonada.

Aquest conjunt, d'indubtable valor històric però en mal estat de conservació, està situat en el marge dret del riu Manol a un quilòmetre del nucli antic. L'indret és el centre d'actuació de l'Associació d'Amics del Manol i Palol Sabaldòria, que funciona des de l'any 1998 i va néixer amb la finalitat de condicionar, restaurar i donar a conèixer la zona.

El primer pas ha estat crear un itinerari per les ribes del Manol, que comença a la font de Can Massanet, lloc on es troba una alzina declarada arbre monumental, fins a Palol Sabaldòria. La ruta passa per Can Massanet, Palol Sabaldòria i La Bòbila d'en Soler que, conjuntament amb el Mas Requesens i l'església de Sant Cebrià, han estat catalogats com a béns d'interès cultural.
Teniu a la vostra disposició la digitalització del llibre "Vilafant" d'en Josep M. Bernils i Mach. A l'apartat del Poble i la seva història de la web del municipi.

Plànol del municipi de Vilafant Verd
1.- Els tres nuclis de Vilafant                                   2.- "Verd"

 Manol - PlacidesaBalca - Manol
3.- "Placidesa"                                                        4.- "Els jòncols de la Gorga Blava"

Vista AereaPedres Palol

 5.- "Manol i Palol"                                                   6.- "Pedres, de Palol Sabaldòria"


1.- En el plànol es poden observar els tres grans 
nuclis que composen el municipi de Vilafant

2.-Panoràmica del nucli antic de Vilafant. Imatge d'en Josep Puigmal presentada al 1r Concurs de fotografia de Vilafant amb el nom de "Verd"

3.-El riu Manol al seu pas per Vilafant. Fotografia d'en Josep Puigmal presentada al 1r Concurs de fotografia de Vilafant amb el nom de "Placidesa"

4.- Balques del riu Manol. Imatge d'en Pere Alemany i Agulló presentada al 1r Concurs de fotografia de Vilafant amb el nom de "Els jòncols de la Gorga Blava"

5.- El Manol, vista aèria, fotografia de l'Olga Serrats i Juanola presentada al 2n Concurs de fotografies de Vilafant amb el nom de "Manol i Palol"

6.- Darrera de la Masia de Palol Sabaldòria i de l'esglesiola preromànica. Imatge de l'Anna T. Sánchez i Bardera presentada al 1r Concurs de fotografia de Vilafant amb el nom de "Pedres, de Palol Sabaldòria"

Contingut relacionat amb la història del municipi de Vilafant

Arxiu Digital de Vilafant

Web en format blog, dedicat a la digitalització i difusió de continguts històrics relacionats amb el municipi de Vilafant.

Podeu fer aportacions de documents que conserveu directament a l'ajuntament. Els vostres arxius seran digitalitzats i incorporats en forma de publicació a aquest web, un cop valorada la seva rellevància històrica.

Arxiu Vilafant Cartell


Documentació Històrica sobre Vilafant

Llibre de Vilafant - Quaderns de la Revista de Girona

Llegir el llibre en pantalla completa

 


En el següent enllaç trobareu tota la informació, la programació i l'emissió en directe de la ràdio municipal
Llegir més

Autobús urbà

 • TEISA
  • Línia Vilafant-Figueres L5 (web) (PDF)
 • FISERSA (web línies de bus)
 • David i Manel: bus gratuït 2n dimecres de mes, des de Les Forques (correus) fins l'Ajuntament, anada 10h  i tornada 11h
 • Altres municipis gironins amb transport urbà (web)

Autobús interurbà

 • TEISA (web genèrica)(rutes interurbanes) Recomanem consulteu sempre les pàgines dels transportistes per saber que les línies i horaris encara són vigents:
  • Línia Lladó-Vilafant-Figuerespdf horaris (Figueres - Vilafant- Avinyonet - Navata - Lladó)
  • Línia Banyoles-Vilafant-Figueres: pdf horaris (Figueres - Vilafant - Navata - Crespià - Esponellà - Fontcoberta - Banyoles)
  • Línia Olot-Besalú-Vilafant-Figuerespdf horaris (Figueres - Vilafant - Avinyonet - Navata (...) - Besalú - Argelaguer (...) - Castellfollit (...) - Olot)
  • Bus llançadora Estació TGV-Figueres-Vilafant i l'Estació de busos de Figueres ruta i horaris
  • Línia Vilafant-Figueres L5 (web)
 •  ESTARRIOL (web genèrica)
  • Línia Vilafant-Figueres-Vilamalla-Santa Llogaia-Borrassà (..)-Bàscara (...)-Garrigàs (...)-Figueres: (pdf horaris)
 • Companyies amb servei de bus interurbà (web)

 

Ferrocarril

 • Estació TGV Vilafant-Figueres
  • Informació sobre l'estació: situació, horaris, contacte (web informació)
  • Serveis (web serveis)
  • Arribades i sortides (web)
  • Bus llançadora Estació TGV-Figueres-Vilafant i l'Estació de busos de Figueres pdf horaris de TEISA
 • Enllaç a la informació, institucions i documentació dels serveis ferroviaris de Catalunya (web)
 •  Estacions de tren gironines (web)

 

Transport marítim

 • Enllaç a la informació, institucions i documentació dels serveis marítims de Catalunya (web)

 

Transport aeri

 • Enllaç a la informació, institucions i documentació dels serveis aeris de Catalunya (web)

 

Altra informació a la web


Directori d'empreses i comerços vilafantencs

Si no veieu bé de localització dels

 • serveis (blau),
 • comerços (vermell),
 • restaurants (groc) i
 • indústria (verd),

podeu carregar el mateix mapa des de la web d'instamap.

 

Si trobeu que la vostra empresa, comerç o servei no hi surt o té alguna dada incorrecta podeu enviar-nos un correu-e a serveispersones@vilafant.cat o bé trucar al telèfon 972.54.60.20 (extensió 3).

 

El cens d'empreses i comerços de 2021, s'ha dut a terme amb l'ajut de la:

logotip_diputació.jpg


Comerç a casa / A casa en un clic

 • “A casa en un clic” és la plataforma de comerç electrònic pensada per afavorir els comerços i empreses gironins, que la Diputació de Girona posa a disposició de tots els ajuntaments de la demarcació, per facilitar la compra digital en els establiments del municipi. 

A casa en un clic

 

Promoció del comerç de proximitat


Creació de noves empreses

Per la creació de noves empreses podeu consultar el portal de Dinamització de tràmits de Creació d'Empreses


Informació d'interès per a les empreses, comerços, indústries...

 • Anunci sobre terminis i lloc de pagament de l'IAE (Impost d'Activitats Econòmiques) del 2021: PDF de l'Agència tributària (pagaments del 16 de setembre al 22 de novembre del 2021)
Allotjaments turístics de la guia oficial de la Generalitat d'Allotjaments Turistics

Pensió Can Costa (Codi HG-001430 Establiment Hoteler)
Pont del Príncep, 11, 17740 Vilafant (Alt Empordà)
Tel  972 50 71 94 -  gsantantoni@hotmail.com  - web informativa
19 habitacions (1 estrella). Coordenades GPS: X: 497684, Y: 4676798


Mas l'Arengada (Codi HUTG-000069 Habitatge d'ús turístic)
Ctra. Besalú a Roses, km 39 - 17740 Vilafant (Alt Empordà)
Tel  690 95 41 14 -  reservas@masarengada.com  - web informativa
Coordenades GPS: X: 2.9375269116822, Y: 42.2464186283682


Avi Pep (Codi HUTG-042234-17 Habitatge d'ús turístic)
C. Olot, 4, 17740 Vilafant (Alt Empordà) 
Tel. 972.54.61.51 - 683 13 48 91 - correu.e: narcisayats@gmail.com
Coordenades GPS: X: 2.937347, Y: 42.246370


Maria del Rosario Picornell (Codi: LL G-000226-09 Llar compartida)
C. Empordà, 39 17740 Vilafant (Alt Empordà) - Telèfon: 636 452 897
Codi identificador (ID): 4W8SYLGKK - 4 Habitacions (4 capacitat)


INMO PORJOUCA SL (Telèfon 603 600 920, gemma@inmoporjouca.com)

 • Adreça: C. La Selva, 104, capacitat 5 - Número d’inscripció: HUTG-067991-96 - Codi identificador (ID) QZ1ZCSCCJ

 • Adreça: C. Ripollès, 52, capacitat 10 - Número d’inscripció: HUTG-067994-00 - Codi identificador (ID) MVYZFN7L7

 • Adreça: C. Ripollès, 48, capacitat 10 - Número d’inscripció: HUTG-068014-52 - Codi identificador (ID) ZM88VH69X

 • Adreça: C. Ripollès, 46, capacitat 15 - Número d’inscripció: HUTG-069656- 10 - Codi identificador (ID) 5MN18CKP9
 • Adreça: C. La Selva, 103, capacitat 5 - Número d’inscripció: HUTG-069653- 13- Codi identificador (ID) 8RK7X69Y3,

 


Més Informació:

- Cercador d'establiments turístics per tipologia (càmpings, hotels, turisme rural, habitatges d'ús turístic, apartaments turístics, oficines de turisme, guies de turisme, on vols anar): Cercador web Generalitat 
- Web amb relació de tots els establiments turístics (apartaments turístics, àrees d'acollida d'autocaravanes, càmpings, habitatges d'ús turístic, hotels, llars compartides, turisme rural): Web Generalitat 
- Web informació i documentació per a establiments turístics - Generalitat web

 

 

Dades de Contacte dels serveis del municipi

Ajuntament de Vilafant

972.54.60.20 - Fax: 972.54.63.50 ajuntament@vilafant.cat
Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 8-14h (telefònic 8-15h)

   
Serveis Socials 972.54.68.02
Ràdio Vilafant 107.3FM 972.54.63.02 - Fax. 972.54.63.94 radio@vilafant.cat
Revista municipal Veïns 972.54.63.02 radio@vilafant.cat
Urbanisme
972.54.66.26 urbanisme@vilafant.cat
Espai Jove
676.87.16.76 joventut@vilafant.cat
Deixalleria 660 828 036 mediambient@vilafant.cat (més info web)
Guàrdia municipal 972.90.90.90 guardiamunicipal@vilafant.cat
Pavelló municipal - Centre esportiu Vilafant
972.50.01.54 info@cevilafant.com
Piscina Municipal 972.50.01.54 info@cevilafant.com (juny a setembre)
   
Jutjat de Pau 972.54.63.41
CAP - Àrea Bàsica de Salut 972.51.43.49 - 902.11.14.44
Fisersa - Servei d'aigües-clavegueram 972.54.89.02 - 972.51.04.12 (avaries i urgències 24h)
Dispensari (nucli antic) 972.54.69.36
   
CEIP Sol i Vent 972.54.63.11 b7004190@xtec.cat
CEIP Les Mèlies 972.51.07.42 b7006836@xtec.cat
Llar infantil 7 pometes 972.67.59.46 b7007762@xtec.cat
CEE Mare de Déu del Mont 972.50.16.76 b7004748@xtec.cat
Institut de Vilafant
972.50.82.85 - Fax 972.67.15.66 b7008390@xtec.cat
   
Estació TGV-AVE

902.32.03.20 - 902.24.05.05 - Informació sobre altres mitjans de transport públic

Entitats de Vilafant Dades de contacte de totes les entitats
Centre de dia "Pere Llonch" - MIFAS 972.50.97.35 cdperellonch@mifas.cat
Parròquia de Vilafant 972.54.61.19
Residència Geriàtrica Les Forques 972.51.44.15 lesforques@emyme.es
   
Mossos d'Esquadra 112
Creu Roja 972.50.17.99
Bombers 112
Guàrdia municipal 972.90.90.90 guardiamunicipal@vilafant.cat
Emergències 112
   
 Àltima - Funerària Empordanesa 972 67 22 11 (24h)
 Funerària Alt Emporda Vicens, s.l. (des de 1924)  972 50 12 12- 972 67 86 86  funerariavicens@hotmail.com

 

Mapes d'equipaments públics, carrers i carrils bici del municipi de Vilafant. Inventari de camins públics.

Camins públics

 
 • Mapa_Camins_Miniatura.PNGMapa de camins públics aprovat pel Ple el 21 de juny de 2006 (PDF).
 • Inventari aprovat també en Ple del 21 de juny del 2006, on s'indiquen les característiques dels camins: amplada del tram, tipus, titularitat, circulació específica, restriccions, estat del paviment, camí ramader i tipus de ferm (PDF).

 

 

 

image
També disposeu del Mapa de camins amb els diversos masos (PDF) que es va elaborar el maig del 2013 i amb intenció de facilitar la visualització de l'inventari de camins aprovat el 2006.

 


Equipaments públics

Podeu consultar el plànol (amb googlemaps, amb generador de GPS) dels equipaments i altres llocs d'interès en aquesta pàgina

També disposeu d'una versió simplificada: pdf


Informació territorial (i vialer, carrerer) de Vilafant

 

Podeu consultar, de manera interactiva, tota la informació territorial disponible sobre Vilafant
a la web de Vilafant del Sitmun de la Diputació de Girona. Si no veieu el mapa que hi ha tot seguit, podeu veure'l a la web directament del Sitmun.

 


Carril bici (i de vianants)


Altres

En aquest mapa trobareu tots els establiments de Vilafant que ofereixen preparar comandes de la compra per via telefònica durant el confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19.

Cartell Comerços Vilafant 9.jpg

 

 
Revista municipal trimestral: Veïns de Vilafant

El darrer número publicat

Podeu llegir la revista clicant-hi sobre la portada.

20240401 portada revista veïns abr24 (Copiar).jpg

 

Hemeroteca, recull de totes les publicacions des del 2010

Podeu veure l'hemeroteca amb la resta d'edicions digitalitzades des del 2010.

hemeroteca amb revistes veins des del 2010

 


Directori de locals comercials en lloguer i/o venda

Si no veieu bé de localització dels locals en

 • lloguers (groc),
 • vendes (vermell),
 • lloguer i venda (taronja)

podeu carregar el mateix mapa des de la web d'instamap.


El cens de locals comercials en lloguer i/o en venda de 2021, s'ha dut a terme amb l'ajut de la:

logotip_diputació.jpg


Si trobeu que les dades que apareixen al mapa són incorrectes o desactualitzades, o bé hi trobeu a faltar la publicació d'un nou local, podeu enviar-nos un correu-e a serveispersones@vilafant.cat o bé trucar al telèfon 972.54.60.20 (extensió 3).


Model d'autorització de publicació de dades en aquesta web i mapa interactiu (pdf)


Si esteu buscant un mapa o la relació dels comerços, indústries i empreses de Vilafant us heu d'adreçar a aquesta altra web.

Document Actions