Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament

11 d'octubre, Dia internacional de la Nena

Dia Internacional que se celebra l'11 d'octubre amb l'objectiu de crear consciència sobre la situació de les nenes a tot el món. Va ser aprovat com a Dia Internacional per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 2011 (promoguda des de 2009 per l'ONG Pla Internacional com a resolució per Canadà en l'Assemblea General de Nacions Unides).

divendres 11 octubre 2019

La pròpia resolució destaca la necessitat d'invertir i sensibilitzar  la societat sobre el necessari apoderament de les nenes amb l'objectiu de trencar el cicle de discriminació i violència de les quals són víctimes, i promoure i protegir els seus drets humans.

  • Educació. 31 milions de nenes que estan en edat de cursar estudis de primària es troben sense escolaritzar al món. Es calcula que uns 17 milions d'aquestes nenes no podran assistir a l'escola. Hi ha 4 milions menys de nens que de nenes sense escolaritzar. En tres països del món, hi ha més d'un milió de nenes sense escolaritzar. Exemples: A Nigèria són gairebé cinc milions i mig; a Pakistan, més de tres milions, i a Etiòpia, més d'un milió.
  • Mutilació genital. La pràctica de la mutilació genital femenina. Més de 30 milions de nenes corren el risc de sofrir-la en els propers 10 anys
  • Matrimoni infantil. Cada set segons, una nena menor de 15 anys és obligada a casar-se en algun lloc del món. Més de 700 milions de dones al món ,avui encara s'han casat abans de complir els 18 anys. Níger, Txad, República Centreafricana, Mali i Somàlia entre els llocs amb pitjors taxes de matrimoni infantil, embarasso adolescent o mortalitat materna. (2016).
  • Violència basada en gènere i pràctiques nocives: el 2016, s'estima que 30 milions de nenes corren el risc de patir la mutilació genital femenina en la propera dècada. Les adolescents són més propenses a experimentar certes formes de violència que els homes, inclosa la violència sexual. Al voltant de 2.6 bilions de nenes i dones viuen en països on la violació en el matrimoni no es prohibeix expressament. La violència física, sexual i psicològica basada en el gènere pot tenir lloc en la llar, l'escola o dins de les comunitats; aquesta té les seves arrels en la discriminació i l'exclusió.[12] Es calcula que les nenes menors de 16 anys són víctimes de la meitat de les agressions sexuals.
  • La mortalitat materna és la segona causa principal de mort en les adolescents-nenes de 15-19 anys d'edat (després del suïcidi). S'estima que 70.000 nenes adolescents moren cada any a causa de complicacions durant l'embaràs o el part. Cada any, 2,5 milions de nenes menors de 16 anys pareixen.
  • Exclusió econòmica. Quan els recursos de la llar són limitats, les normes socials en molts llocs, dicten que els homes han de ser prioritzats, deixant a les nenes amb escasses oportunitats per a l'educació i en situació de risc de mala salut i nutrició.
  • La tracta i l'esclavitud: Noies a la recerca d'una vida millor, poden ser enganyades o empeses a treballs forçats o explotació sexual. El 2016 dels 21 milions de víctimes del treball forçós a tot el món, poc més d'un quart (26%) són nenes. Les nenes es veuen desproporcionadament afectades, sobretot per l'explotació sexual forçada.

Més informació:

Document Actions