Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament

25N Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones - 2021

dimecres 24 novembre 2021

El 25 de novembre va ser declarat #DiaInternacionalContralaViolènciadeGènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981.
 
En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.
 
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
 
Aquest 2021, l’Institut Català de les Dones ens recorda que la lluita per una vida lliure de violències ha de ser diària. Destaca l’impacte i la indignació social de les violències sexuals, que ens sacsegen intensament, i alhora posa de manifest la necessitat de reconèixer i actuar sobre altres formes de violència envers les dones.
 

 

Document Actions