Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament

28 de juny, Dia internaional de l'Orgull LGBTI

Manifest del Consell Nacional LGTBI de la Generalitat de Catalunya

divendres 26 juny 2020

El 28 de juny: LA DIGNITAT DE LES PERSONES AL CENTRE DELS NOSTRES DRETS I LLIBERTATS

El 28 de juny és el Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall —als Estats Units— que van tenir lloc el 1969, ja fa més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals per primer van dir prou a la discriminació a què havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGBTI.

Aquest 2020 és un any atípic, marcat per la influència de la Covid-19, que ens ha obligat a recloure’ns i a utilitzar nous canals per relacionar-nos entre nosaltres, però, alhora, ens ha permès observar quin és el grau de discriminació real de les persones LGBTI en l’àmbit de la pròpia llar. I hem de dir que, si bé a Catalunya la immensa majoria de les persones LGBTI no s’han vist vexades per la seva identitat o orientació sexual, s’han detectat alguns casos d’LGBTI-fòbia familiar, en especial persones trans* molt joves, així com la deplorable LGBTI-fòbia a les xarxes socials i algun cas en espais públics. És per això que cal continuar treballant i fer un nou pas endavant cap a la diversitat LGBTI.

A casa nostra, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, que enguany compleix 45 anys, organitza la primera manifestació per l’alliberament sexual i de gènere l’any 1977 a les Rambles, més de 2000 persones es congreguen en contra de la repressió. Comença el moviment LGTBI a donar passes cap a la llibertat.

Manifest i declaracions institutcionals

  • Manifest del Consell Nacional LGBTI de la Generalitat de Catalunya amb motiu del 28 de juny de 2020 (pdf)
  • Dia Internacional de l’Orgull LGBTI Declaració Institucional en motiu del 28 de juny de 2020, Dia Internacional de l’Orgull LGBTI (pdf)

Més informació:

  • Observatori contra l'Homofòbia (web)
  • Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals (web)

Document Actions