Març és el mes de l’endometriosi i el dia 14 se celebra el Dia Mundial.
divendres 04 mar 2022
L’endometriosi és la malaltia ginecològica més freqüent: afecta una de cada deu dones en edat fèrtil. Tanmateix, es triga entre cinc a nou anys a detectar-se perquè s’acostuma a donar poca importància als símptomes. Té un gran impacte en la qualitat de vida en l’àmbit psicològic, sexual, familiar, social i laboral.
Recursos informatius del Departament de Salut:
- Més informació, canal de Salut de la Generalitat de Catalunya: (web)
- Model d'atenció a l'endometriosi a Catalunya (PDF)
- Tríptic informatiu - "Tens les menstruacions molt doloroses?" de Salut Gencat (PDF)
Què és l’endometriosi?
Teixit endometrial (capa interna de l’úter) que s’implanta fora de l’úter. Tot i ser considerada una malaltia benigna, en alguns casos pot resultar invasiva afectant altres òrgans i esdevé totalment incapacitant.
Es desconeix la causa, el perquè de la seva aparició, l’origen és desconegut.
Actualment, es parla d’un retard en el diagnòstic molt important, una mitja de 7-8 anys, fet que afecta i dificulta molt a les dones que ho pateixen perquè la malaltia evoluciona, sense ser diagnosticada i, per tant, sense posar-hi “remei”.
La simptomatologia que causa és diversa, sovint totalment incapacitant, presentant-se de manera continua durant tot el cicle o bé només en el moment de la menstruació.
- Dismenorrea: dolor durant la menstruació (més habitual)
- Disparèunia: dolor al tenir relacions sexuals
- Disúria: dolor a l’hora de fer pipi
- Disquèzia: dolor a l’hora de defecar
El tractament de l’endometriosi passa per un tractament anticonceptiu, per tal de parar el procés i no permetre que la malaltia continuï evolucionant (ús de manera continuada).
Quan amb aquest tractament no esdevé suficient en alguns casos recepten tractaments hormonals extres o bé s’opta per la cirurgia.
En ser una malaltia hormonal, amb un embaràs i a l’etapa de la menopausa la situació o evolució de l’endometriosi pot tenir un millor pronòstic.
Un canvi en la nutrició (alimentació sense gluten, sense lactosa i reducció de carn vermella principalment) i la realització d’exercici, fisioteràpia i osteopatia pot funcionar molt bé com a millora de qualitat de vida i reducció del dolor. És a dir, fent tot això és més fàcil conviure amb la malaltia. Cal tenir en compte, però que per tal de poder mantenir aquests hàbits de vida i d’autocura s’ha de comptar amb una despesa econòmica molt elevada, fet que no esdevé possible per tothom.
Treball de recerca de l'Ada Rigall
"Em dic Ada Rigall i vaig fer el treball de recerca sobre l'endometriosi, la malaltia amagada. Aquest treball engloba la malaltia de l’endometriosi en tots els sentits: els seus símptomes, la seva detecció i diagnòstic, el seu origen, tractament i impacte sexual, psicològic i social. A
més, aquest projecte mostra de primera mà l’experiència viscuda per dones amb endometriosi seguida de la visió més especialitzada d’una metgessa. Per altra banda, conté petits projectes, com ara un vídeo i tríptics informatius, per donar a conèixer la malaltia i els
resultats d’una petita enquesta feta a estudiants de secundària"
L'Ada Rigall amb aquest treball ha estat seleccionada al concurs de treballs de Recerca de la Universitat de Girona.
Conduirà una xerrada, el 25 de març sobre aquesta malaltia ocultada/desconeguda.
Treball de recerca, en llengua francesa (PDF, enllaç google docs)