Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

Compostatge casolà a Vilafant

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost.

faixa-cap-compostatge.jpg

Campanya de compostatge anyal

Si voleu un compostador (existències limitades), heu d'inscriure-us (pdf) prèviament a l'Ajuntament de Vilafant (més informació al 972 54 60 20 -ext 2- o a mediambient@vilafant.cat).

Funcionament de la campanya

  • Primer de tot, cal que la persona complimenti la sol·licitud de participació a la campanya (pdf) i ha de dipositar una fiança (30€), corresponent a la cessió de per vida del compostador.
  • Durant el primer any, any i mig, de la instal·lació, es reben 2 o 3 visites d’assessorament del personal tècnic encarregat de la campanya.
  • Un cop rebudes les 3 visites, el veí/a pot sol·licitar per instància la bonificació en la taxa d’escombraries. Per ser concedida cal: informe positiu del personal tècnic que realitza les visites i que el veí/ïna estigui al corrent de pagament de les obligacions fiscals.
  • Posteriorment, els compostaires reben visites periòdiques de revisió per comprovar el bon funcionament del compostador i recollir dades estadístiques, tant si el veí/-a gaudeix de bonificació com si no en gaudeix.
  • Si el compostaire/a, desitja donar-se de baixa a la campanya, ha de comunicar-ho a l’Ajuntament i ha de retornar el compostador net i en bon estat. En cas de gaudir de bonificació en la taxa d’escombraries, se li retira. En aquest moment pot sol·licitar el retorn de la fiança.

Les bones raons del compostatge

Per a molta gent, les restes orgàniques que generen a casa (de la cuina, del jardí o de l'hort) només podien anar a parar al contenidor de rebuig i de retruc a l’abocador, barrejats amb tota mena de deixalles i originant un problema mediambiental de gran magnitud, molt car de transportar i gestionar.

En el cas de Vilafant, municipi pioner a Catalunya, l’aposta ha estat molt decididament vers el compostatge casolà. Amb el compostatge casolà, cada habitatge esdevé gestor dels seus propis residus orgànics i a canvi obté un benefici: el compost. Fins ara parlàvem dels residus orgànics com d’un “problema”, quan amb aquest senzill tractament són clarament un “recurs”. Quina gran diferència!

El Projecte a Vilafant

A Vilafant fem Compostatge casolà des del mes de març del 2003. Actualment a Vilafant tenim al volant de 200 famílies compostaires, els compostadors de les quals poden "digerir" entre 700 kg i 1 Tn anyalment, a banda dels 150/170 kg anyals de restes vegetals de jardí.

Per inscriure’s cal pagar una fiança de 30 € per una part del cost del compostador que se us cedeix per vida. Aquesta fiança se us retornarà quan deixeu de ser compostaire i/o torneu el compostador. Així mateix us informem que a l’any de compostar correctament podeu sol·licitar la reducció de la taxa d’escombraries d’un 20% atès que en compostar els residus del jardí i els orgànics de la cuina feu un esforç considerable de reducció de residus i costos respecte d’altres conciutadans.

 

Què és el compostatge?

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost. El compost és un adob natural similar a la terra vegetal, però molt més ric en nutrients, és totalment ecològic i té molt bones qualitats per a la salut de les plantes: reté la humitat del sòl, li dóna estructura, compensa el pH i les protegeix d’algunes malalties. Amb l'autocompostatge o compostatge casolà aquesta transformació es duu a terme a casa mitjançant un compostador, sense cap tipus de mecanisme, transport ni consum.

Les escombraries diàries que es generen a les llars contenen aproximadament un 40% de matèria orgànica (de mitjana uns 1.200kg anyals a cada llar catalana), que pot ser reciclada i retornada a la terra en forma d'humus per a les plantes i cultius. De cada 100kg de brossa orgànica s'obtenen aproximadament 30 kg de compost. D'aquesta manera es contribueix a la reducció de les escombraries que es porten als abocadors o a les plantes de valorització així com també reduir l'ús d'adobs químics.

Les 10 raons per fer-se compostaire

  1. Reduïm els residus del nostre municipi
  2. Obtenim un benefici material: el compost
  3. Obtenim un benefici econòmic: un descompte en la taxa d'escombraries
  4. La bossa d’escombraries no fa pudor, perquè la matèria orgànica ja no hi és.
  5. El compostador queda més a prop que el contenidor
  6. El compostador no costa ni un cèntim al ciutadà: la fiança que es demana es retorna al cap de dos anys
  7. El roser o l’arbre que tenim al costat del compostador creix més vigorós.
  8. Fem salut: el manteniment de la pila demana un esforç físic suau.
  9. Ja no necessitem comprar terra vegetal, o torba, que sovint és obtinguda provocant un mal a la natura.
  10. Arreu està de moda!

Vídeos sobre compostatge casolà a Vilafant

 Aquests vídeos de Reportatges de TV3 i TV2, amb 3 i 2 famílies compostaires respectivament, també són ben exemplificadors (2006):

 

Una de les 230 famílies compostaires de Vilafant ens explica com fan compostatge casolà a casa seva (setembre 2014):

 

 Més informació sobre compostatge casolà:

  • Per a més informació sobre la campanya podeu adreçar-vos a mediambient@vilafant.cat. Si ja practiqueu el compostatge casolà a Vilafant i teniu dubtes o preguntes podeu trucar al mòbil

    666 43 53 50. Recordeu que a la deixalleria vegetal teniu a la vostra disposició matèria seca (llenyosa) per complementar les vostres restes orgàniques (veure notícia).

  • Formulari d'inscripció (pdf)
  • Petit díptic d'apunts guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
  • Petita guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
  • Altres guies interessants completes sobre compostatge casolà: de l'Ajuntament de Girona (pdf), de l'Ajuntament d'Aigua Viva (pdf)
  • Fitxa tècnica del Dpt. d'Agricultura de Producció ecològica sobre el compostatge (pdf)
  • Més informació sobre reciclatge i residus (web)

 

 

 

L'autocompostatge de Vilafant ha rebut

  • el 2n Premi a les Iniciatives Locals per a la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya 2002,
  • un dels Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus 2002 de la Junta de Residus i
  • el 2n Premi Medi Ambient 2003 a iniciatives locals de les comarques de Girona atorgat pel CILMA.

 

Document Actions