Salut i Benestar
Natura i Salut
Recull d'informació i notícies de salut:
- Altres informacions i notícies relacionades amb la salut: recull web salut
- Avisos del CAP (ABS Vilafant) i del Consultori del nucli antic: recull web avisos cap i locutori
Itineraris i parcs de salut
- Web recull d'itineraris, circuits de BTT, parcs de salut de Vilafant (web)
- Rutes de BTT per Vilafant (wikiloc) i (web de salines bassegoda: Ruta 13 i Ruta 14)
Gossos i civisme - Tinença responsable d'animals de ocmpanyia
- Recomanacions i normativa sobre tinença de gossos responsable (doc) (versió per a infants i joves: doc)
- Campanya de vacunació subvencionada febrer 2018 (PDF)
Vídeo - Civisme i tinença responsable d'animals de companyia. Recollir les caques de gos.
Caminades populars
Prevenció
Per una mort digna
Avui en dia però, la mort digna segueix tenint dificultats per introduir-se dins l’agenda i l’opinió pública, sent un tema dels anomenats “tabú” per la societat degut a unes conviccions predeterminades que tendeixen a situar-la en un segon pla i provocant que no se’n parli.
Però cada cop més i gràcies a entitats com ara DMD-CAT (Dret a Morir Dignament) existeix un clima d’opinió favorable i tolerant. Malgrat els avenços fets dins d’aquest camp, com ara l’aprovació de la Llei d’Eutanàsia al Congrés dels Diputats, queda molt recorregut per fer, sobretot en els àmbits més pedagògics i de conscienciació amb l’objectiu que, d’una vegada i per totes, s’aconsegueixi parlar de la manera de morir amb naturalitat.
Document de Voluntats Anticipades
L’entitat DMD-CAT (organització sense ànim de lucre fundada l’any 1984 que defensa la llibertat de tota persona a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida) posa a disposició un Document de Voluntats Anticipades / Testament Vital (DVA) per expressar la voluntat sobre les atencions mèdiques que es desitgen o no rebre en cas de patir una malaltia irreversible o terminal, que porti a un estat que impedeixi expressar-se per si mateix.
- Podeu trobar el document DVA a la en aquesta pàgina web o directament en pdf.
Document Parlem-ne
L’Associació també ha elaborat una guia que té com a objectiu ajudar a parlar dels desitjos i voluntats en l’etapa final de la vida de cadascú. També inclou instruccions per tal de formalitzar i registrar el document de voluntats anticipades (DVA) i garantir així que aquests desitjos i voluntats seran respectats quan arribi el moment. Aquesta guia no dona respostes, sinó que ajuda a reflexionar i articular el pensament per tal de poder parlar amb els éssers estimats sobre com es vol afrontar el final de la vida. Us la recomanem.
- Document Parlem-ne (enllaç del drive)
Exposició: “La mort, digna i il·lustrada”
“Lliures fins al final. Perquè estimem la vida volem una bona mort.”, va ésser exposada a l'Ajuntament de Vilafant de l'1 de març al 29 d'abril del 2021, per tal de poder canviar la imatge estereotipada i sovint repetitiva que tradicionalment ha servit per il·lustrar el tema de la mort.
A iniciativa del grup DMD a Figueres, s’han convidat a artistes joves del món de la il·lustració a fer les seves pròpies creacions personals per presentar la mort. Hi han participat un total de 25 artistes, que han expressat la seva particular visió de la mort digna.
Recull de Fotografies (properament les podreu visualitzar individualment i amb qualitat):
Qualitat de l'aire
Pronòstic de qualitat de l'aire
Aquesta pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens ofereix el pronòstic de qualitat de l'aire qualificant-la en bona, regular o pobra, aquí hi teniu un extracte:
Ozó troposfèric
L'ozó és un gas incolor, invisible i d'olor agradable que es troba de manera natural a l’atmosfera. La seva concentració és màxima a uns 20 km d'altura, dins de l'estratosfera -és l'anomenada capa d'ozó-, que protegeix els éssers vius de les radiacions ultraviolades (raigs UV) procedents del sol i, per tant, és beneficiosa per a nosaltres.
L’ozó també es troba més proper a la superfície terrestre, concretament a la troposfera (que comprèn el tram d’atmosfera entre el sòl i uns 10 km d’alçada) -l’anomenat ozó troposfèric-, que quan es troba en concentracions superiors a les habituals pot ser considerat un contaminant atmosfèric.
Superació dels llindars de l’ozó troposfèric
Quan les concentracions d’ozó superen un llindar determinat, poden afectar les persones i cal prendre mesures d’autoprotecció. Els efectes de l’ozó en la salut de les persones varia segons la seva concentració en l’atmosfera i la sensibilitat de l’individu. La majoria de les persones, especialment les que pertanyen a grups més sensibles, han de prendre precaucions quan els nivells d’ozó superen els valors d’avís a la població (180 micrograms per m3 d’aire durant 1 hora). A partir dels 240 micrograms per m3 durant 1 hora es produeix la superació del llindar d'alerta. En aquest cas, els consells d’autoprotecció s’estenen a tota la població.
Consells d'autoprotecció en cas d'avís de superació d'ozó:
- No feu esforços físics prolongats a l'aire lliure.
- Eviteu que els nadons, els nens, la gent gran i les persones afectades per malalties cròniques passin llargues estones a l'exterior.
Consells per reduir els nivells d'ozó:
- Eviteu els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat.
- Utilitzeu el transport públic o el mitjà de transport menys contaminant.
- Portal de vigilància dels nivells d'ozó (web gencat)
- Estudi explicatiu (pdf)