Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

Per una mort digna

Quan parlem de la mort digna ens referim al dret que té cadascú de morir lliurament, és a dir, de poder decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida.
mort-digna.jpeg

Avui en dia però, la mort digna segueix tenint dificultats per introduir-se dins l’agenda i l’opinió pública, sent un tema dels anomenats “tabú” per la societat degut a unes conviccions predeterminades que tendeixen a situar-la en un segon pla i provocant que no se’n parli.

Però cada cop més i gràcies a entitats com ara DMD-CAT (Dret a Morir Dignament) existeix un clima d’opinió favorable i tolerant. Malgrat els avenços fets dins d’aquest camp, com ara l’aprovació de la Llei d’Eutanàsia al Congrés dels Diputats, queda molt recorregut per fer, sobretot en els àmbits més pedagògics i de conscienciació amb l’objectiu que, d’una vegada i per totes, s’aconsegueixi parlar de la manera de morir amb naturalitat.


Document de Voluntats Anticipades

L’entitat DMD-CAT (organització sense ànim de lucre fundada l’any 1984 que defensa la llibertat de tota persona a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida) posa a disposició un Document de Voluntats Anticipades / Testament Vital (DVA) per expressar la voluntat sobre les atencions mèdiques que es desitgen o no rebre en cas de patir una malaltia irreversible o terminal, que porti a un estat que impedeixi expressar-se per si mateix.


Document Parlem-ne

L’Associació també ha elaborat una guia que té com a objectiu ajudar a parlar dels desitjos i voluntats en l’etapa final de la vida de cadascú. També inclou instruccions per tal de formalitzar i registrar el document de voluntats anticipades (DVA) i garantir així que aquests desitjos i voluntats seran respectats quan arribi el moment. Aquesta guia no dona respostes, sinó que ajuda a reflexionar i articular el pensament per tal de poder parlar amb els éssers estimats sobre com es vol afrontar el final de la vida. Us la recomanem.


Exposició: “La mort, digna i il·lustrada”

“Lliures fins al final. Perquè estimem la vida volem una bona mort.”, va ésser exposada a l'Ajuntament de Vilafant de l'1 de març al 29 d'abril del 2021, per tal de poder canviar la imatge estereotipada i sovint repetitiva que tradicionalment ha servit per il·lustrar el tema de la mort.

A iniciativa del grup DMD a Figueres, s’han convidat a artistes joves del món de la il·lustració a fer les seves pròpies creacions personals per presentar la mort. Hi han participat un total de 25 artistes, que han expressat la seva particular visió de la mort digna.

Recull de Fotografies (properament les podreu visualitzar individualment i amb qualitat):

FOTO expo Mort Digna 1.png

FOTO expo Mort Digna 2.png

Document Actions